НОВИНИ

СЗО: Бустерните дози срещу COVID-19 не са работеща стратегия

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:18, 11.01.2022 (обновена)
12447
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Бустерните дози срещу COVID-19 не са работеща стратегия в борбата срещу пандемията. Позицията е на експертите от Световната здравна организация. Те се обявиха за създаване на по-надеждна ваксина. Очаква се през следващите два месеца повече от половината европейци ще бъдат заразени с Омикрон. Франция отчете пореден рекорд от 353 000 инфектирани за ден.

Необходими са ваксини със засилено въздействие върху предаването и превенцията на COVID-19, препарати които предпазват от тежките форми на болестта и предотвратяват смъртните случаи, посочват експерти на СЗО.

Според тях е необходимо актуализиране на състава на сегашните ваксини, така че те да продължат да осигуряват достатъчно равнище на защита срещу различните варианти на патогена, включително Омикрон.

7 милиона нови случаи на COVID-19 са регистрирани в Европа през първата седмица на настоящата година, отчита СЗО.

50 от общо 53 страни в Европа и централна Азия са съобщили за случаи на Омикрон. Той бързо става доминантен патоген в Западна Европа и сега обхваща и Балканите. С настоящите темпове прогнозите са, че Омикрон ще зарази над 50 на сто от населението на региона през следващите 6 до осем седмици, каза Ханс Клюге - директор на Световната здравна организация в Европа.

Мутациите при Омикрон му позволяват по-лесно прикрепване към човешките клетки и така заразява както преболедували, така и ваксинирани, посочи СЗО.

Специализирана ваксина срещу Омикрон се очаква през март.

Световната здравна организация подчерта, че сега одобрените инжекции продължават да осигуряват защита срещу тежки състояния и смъртен изход. Организацията подчерта, че училищата трябва да останат отворени за менталното, социално и образователно благополучие на децата.

Училищата трябва да се затварят последни и да се отварят първи, допълва Ханс Клюге - директор на СЗО-Европа.

Световната здравна организация посочи, че Омикрон създава натиск над здравните системи, но няма скок при смъртността.

На този фон здравният министър на Франция Оливие Веран представи в Сената законопроекта за въвеждане на ваксинационен пропуск от 15 януари. Мярката изисква имунизационен цикъл за достъп до обществени места, като отрицателен тест вече няма да е достатъчен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Издирваният за убийството в "Люлин" се предаде на полицията
Издирваният за убийството в "Люлин" се предаде на полицията
Усложнена обстановка на пътя Враца - София, сняг затруднява и движението през прохода Шипка
Усложнена обстановка на пътя Враца - София, сняг затруднява и движението през прохода Шипка