НОВИНИ

Какви са очакванията от посещението на Кирил Петков в Скопие?

bnt avatar logo
от БНТ
09:00, 18.01.2022
Чете се за: 02:35 мин.
Балкани
Слушай новината

Какви са очакванията от посещението на българската делегация, водена от премиера Кирил Петков в Скопие? Това коментираха в студиото на "Денят започва" историкът от СУ "Св. Климент Охридски" проф. Христо Матанов и Петър Колев, лидер на партия "Граждански демократичен съюз", която представлява българите в Република Северна Македония.

В ефира на "Денят започва" проф. Христо Матанов изтъкна, че се надява на ново начало в отношенията между София и Скопие, но не и на компромис. По думите му Консултативният съвет за национална сигурност при президента е поставил край на съмненията, че България би се поддала на външен натиск и това е добре.

"Две неща правят впечатление в това, което става напоследък - първо, историята отива на последен план, на преден план отиват инфраструктура, икономика и т.н. Второ - предвижда се промяна структурна в историческата комисия", каза Матанов.

Той допълни, че е изключително важно какви промени ще се извършат в комисията, която работи по въпросите на историята. Според професор Матанов, без промяна в учебниците в Република Северна Македония, езикът на омразата няма да спре.

Христо Матанов оцени като положително изказването на външния министър на РСМ Буяр Османи, че Република Северна Македония не е длъжна да спазва политиката на бивша Югославия спрямо България, както и потвърждението му, че има желание македонските българите да бъдат добавени в конституцията на югозападната ни съседка.

Ексклузивно пред БНТ: Външният министър на РСМ Буяр Османи

Петър Колев от "Граждански демократичен съюз" призова управляващите в Скопие да изпълнят 6-те точки, които са получили като условие за започване на преговори с ЕС.

Той заяви, че когато се решават въпроси от ежедневието на българите в Северна Македония, участието на организациите, които ги представляват, е задължително.

Колев изрази надежда, че посещението на българската делегация в Република Северна Македония ще бъде знаково и ще очертае пътя, по който ще се движат отношенията София - Скопие.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
555 карата е най-големият шлифован диамант в света
555 карата е най-големият шлифован диамант в света
КС обсъжда може ли правосъдният министър да иска прекратяване мандата на главния прокурор
КС обсъжда може ли правосъдният министър да иска прекратяване мандата на главния прокурор