НОВИНИ

Прокуратурата поиска задържане или 35 млн. долара гаранция за Порошенко

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
11:30, 18.01.2022
Чете се за: 02:10 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Прокуратурата в Украйна поиска от съда в Киев постоянен арест или 35 милиона долара гаранция за бившия президент Петро Порошенко. Той пристигна в родината си от Варшава, за да се яви пред съда по обвинение в държавна измама. Присъдата ще стане ясна утре.

Като истинско "политическо шоу" определят опонентите на Порошенко пристигането му в Украйна. Киевски медии съобщават, че на няколко пъти бившият президент заспивал по време на съдебното заседание.

Обвинението твърди, че докато е бил държавен глава Порошенко е бил замесен в продажбата на големи количества въглища. Посредник в сделките бил проруският депутат Виктор Медвечук, който от 6 месеца е под домашен арест.

От ноември 2014 г. до януари 2015 г. Виктор Медвечук започнал да изкупува въглища от мините на терористичните организации в самопровъзгласилите си Луганска и Донецка народни републики, каза Тетяна Сапян, говорител на Бюрото за разследване на Украйна.

Това довело до енергийна криза в Украйна, а спечелените пари били използвани за финансово подпомагане на подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна.

Самият Порошенко твърди, че е невинен и обвинява сегашният президент - Володимир Зеленски, че се опитва да го дискредитира политически, за да отвлече вниманието на хората от икономическата нестабилност в страната и високата смъртност от COVID-19.

Не спечелихме войната, дори не спечелихме битката. Но поне удържахме настъплението за унищожаването на Украйна, твърди Порошенко.

56-годишният Порошенко е петият президент на Украйна. Той загуби поста от Зеленски. Порошенко е лидер на партията "Европейска солидарност" и продължава да е от най-богатите хора в страната.

Ако бъде признат за виновен, може да бъде осъден на 15 години затвор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна визитата на Кирил Петков в Република Северна Македония (Снимки)
Започна визитата на Кирил Петков в Република Северна Македония (Снимки)
Отново агресия в Русе: Близки на пациент нахлуха в ковид отделение (Видео)
Отново агресия в Русе: Близки на пациент нахлуха в ковид отделение (Видео)