НОВИНИ

Отчитат ръст на телефонните измами в Троян

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:20, 13.07.2023
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Нов бум на ало измамите - този път телефонните измамници отправят заплахи към жертвите си. Само за седмица в Троян има пет регистрирани случая. Мишени са възрастни хора над 70 години.

"При толкова много информация от медиите и предупреждения от полицията, аз не мога да си обясня как се подадох и успяха да ме измамят".

Тя е на 70 години от Троян. Една от последните жертви на телефонните измамници. Наричаме я условно Таня. Уплашена е, страхува се за живота си и иска анонимност. Преди три дни непознат се обадил на домашния ѝ телефон. Представил се за инспектор от полицията в Ловеч и ѝ казал, че е в списък на телефонни измамници, които ще ѝ се обадят всеки момент.За да държи връзка с нея поискал мобилния ѝ телефон.

"И аз със всичкия си акъл си дадох номера, като разчитах, че той ще ме пази и ще ми каже какво да правя".

Скоро мобилният звъннал, обадил се втори човек, който я заплашил, че ако не даде 1000 лв., ще я убият. Едновременно с това звъннал и мнимият полицай, като я уверил, че ще изпрати полиция да обгради къщата ѝ и да заловят измамника. И така цели два часа без прекъсване жената говорила и с двамата.

"Полицаят ми каза, че всичко е под пълен контрол, да не се безпокоя. Да отида и да оставя парите, защото по този начин помагам на полицията да хване телефонните измамници. И аз ги сложих в плик, изнесох ги навън на улицата и бързо се прибрах, тъй като той ми каза бързо да се прибера. Не мога да си обясня как се подадох, но имам чувството, че в този момент просто се вцепених и не можех да мисля".

Хубавото е, че измамниците не са стигнали до парите, тъй като въпреки паниката тя успяла да се обади на свой близък, който светкавично дошъл на мястото и взел парите.

От полицията в Троян съобщиха, че по случая има заподозрян и че през последната седмица в града са подадени още няколко жалби от възрастни хора срещу телефонни измамници с добре познатия сценарий - ранен в катастрофа роднина иска пари или полицията търси помощ за залавяне на измамниците.

От Областната дирекция на МВР в Ловеч съобщиха, че от началото на годината са разкрити четири телефонни измами. Напомниха, че полицията не иска пари и ако някой се представя по телефона за полицай, трябва незабавно да се обадите на телефон 112.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ботев Пловдив представи основия си екип за новия сезон
Ботев Пловдив представи основия си екип за новия сезон
Дивизионен щаб на НАТО ще бъде съставен в България
Дивизионен щаб на НАТО ще бъде съставен в България