НОВИНИ

Отговорът е 23. Хронологията започва

новак джокович срази кирьос финала уимбълдън доближи титла рекорда надал
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
10:39, 19.06.2023
Чете се за: 10:20 мин.
Спорт
Слушай новината

Паралелът с "Пътеводителят на галактическия стопаджия" вече беше направен преди дни. Отговорът на всички въпроси, свързани с тениса, е 23. Ето я и хронологията, получила своята вечна слава на 11 юни. Или поне първата част от нея, защото подобен рейд из миналото трудно може да се побере в няколко реда.

1 - Откритото първенство на Австралия, 2008. Новак Джокович надали подозира, че това ще е първата от рекордните му 15 години по-късно 23 титли от Големия Шлем. Сърбинът побеждава Жо-Вилфред Цонга след обрат - губи първия сет с 4:6, но после побеждава френския си опонент след три последователни сета, последният от които след категоричен тайбрек на 2 точки. Това е първият финал в турнири от Шлема тогава от 2005 без участието на някого измежду Рафаел Надал или Роджър Федерер. Впечатляващото е, че Джокович по-късно печели още 9 титли в Мелбърн - любимия му турнир, на който той не беше допуснат отново години по-късно заради липса на ваксина.

2 - Откритото първенство на Австралия, 2011. Точно така. В наши дни победите на Джокера в Голямата четворка изглеждат ужасяващо чести, но разликата между първия и втория му триумф е три години. 2011 е прекрасна година за сърбина - първата от трите (засега), в които печели по три турнири от Шлема. Първата за година лекция към опонентите идва отново в Мелбърн след безмилостно 3:0 срещу Анди Мъри. Шотландецът печели само 9 гейма в целия двубой.

3 - Уимбълдън, 2011. Сметката на свещената трева е открита. Съперникът е Рафаел Надал. Матадора е в умопомрачителна серия от 20 поредни победи в Лондон и няма загуба от 2008. Но всичко се променя, след като Джокович побеждава с 3:1 сета. Рафа напомня за възможностите си със сет в своя полза, завършил 6:1, но това надали го е утешило особено много след срещата.

4 - Откритото първенство на Съедините Щати, 2011. №3 за онази година. Голямата ябълка и Флашинг Медоус е поредната сцена, на която сърбинът е готов да се качи и да забавлява публиката повече от една декада. И отново победата е срещу Рафаел Надал, и отново е с 3:1. Новак губи само в тайбрека на третия сет, но в останалите три части е непоколебим за 6:2, 6:4, 6:1. По-рано в турнира сърбинът спасява два мачбола срещу Роджър Федерер. Ако само има представа как историята ще се повтори след доста години.

5 - Откритото първенство на Австралия, 2012. Джокович е в зашеметяваща форма и печели четвърта титла в последните пет турнира от Шлема, като защитава титлата си от 12 месеца по-рано. И за трети пореден път жертвата на корта се казва Рафаел Надал. Но този път двубоят е наистина епичен. Някои дори го смятат за най-великия изобщо в историята на тениса. Драмата продължава 5 часа и 53 минути, което е най-дългият мач в историята на турнира в Мелбърн, както и най-дългият финал в историята на Голямата четворка - 5:7, 6:4, 6:2, 6:7, 7:5 и титла номер 5 в колекцията на Новак. Това е последният турнир, в който Мъри, Джокович, Федерер и Надал достигат до полуфиналите. Ех, времена!

6 - Откритото първенство на Австралия, 2013. Хеттрик за сърбина. За трета поредна година той печели на Зеления континент, като по този начин става първият тенисист с три последователни триумфа в Мелбърн в Оупън Ерата. За разнообразие този път той не играе с Рафаел Надал, а с Анди Мъри, като го сломява с 3:1 - 6:7, 7:6, 6:3, 6:2. Още един финал, в който Ноле губи откриващия сет, но прави обрат. Позната история!

7 - Уимбълдън, 2014. Обратно в Лондон, където Джокович се изправя най-накрая в битка за трофей срещу Маестрото Роджър Федерер. И чакането си струва. Тълпата около тревния корт е на крака след всяко отиграване. И макар повечето предпочитания да са за швейцареца, който вече е бетонирал божествения си статут тук, все пак хората трябва да признаят класата на Джокович, който печели втори петсетов финал в кариерата си - и отново правейки обрат от 0:1. В мача има два тайбрека, а в нито един от сетовете тенисистите не печелят по-малко от 4 гейма.

8 - Откритото първенство на Австралия, 2015. Втората от споменатите вече три години, в които сърбинът господства по кортовете из целия свят и надделява над всичките си конкуренти в три от четирите най-значими тенис-състезания. На финала в Мелбърн противникът пак е познат, което е повече от очаквано за онези години - Анди Мъри. Шотландецът става първият човек с 4 загуби в един на финала в този турнир в Оупън Ерата. Джокович обаче далеч няма сантименти към подобна участ и печели с 3:1, като в последния сет е абсолютно безжалостен - 6:0

9 - Уимбълдън, 2015. Ще мине половин година и Новак ще стигне до финала на свещената трева отново, за да се изправи срещу Роджър Федерер. Повторение и абсолютно копие на финала от предходната година. И отново победата е за наглед емоционалния, но владеещ чудесно нервите си Джокович, при това този път мачът приключва още в четвъртия сет - 3:1. В мача има страховит тайбрек, спечелен от швейцареца с 12:10 точки, но дори това не успява да наруши баланса на шампиона. Федерер не успява да стане първият човек, печелил 8 пъти Уимбълдън (нещо, което ще постигне 2 лета по-късно). Ах, ти, лош, Новак!

10 - Откритото първенство на Съединените Щати, 2015. Джокера не се шегува. В края на лятото е време за третата титла за онази година от Шлема, като надделява над Федерер (отново). Резултатът е 3:1 сета, като в Ню Йорк мачът пак е зашеметяващ. Няколко седмици по-рано двамата играят финал на Мастърса в Синсинати, който швейцарецът печели безапелационно без да загуби сет. Сега обаче ситуацията е диаметрално противоположна и сърбинът триумфира, като става едва третият тенисист в Оупън ерата, който стига до финалите и на четирите големи турнира в рамките на една и съща календарна година след Род Лейвър и ... Федерер.

11 – Откритото първенство на Австралия, 2016. Ноле просто не може да бъде спрян в онези времена и надделява по навик над Анди Мъри. При това в три сета – това е 11-а титла от Шлема, но едва втори финал от тези 11, в които Джокович печели без да даде възможност на опонента да спечели дори сет. Също така това е и вече започващата да става притеснителна за конкуренцията като бройка шеста титла за Новак от Мелбърн. Все още нищо не сте видели.

12 – Ролан Гарос, 2016. Е, най-накрая! В предишните 4 години сърбинът три пъти играе финал в този турнир, но винаги губи. През 2016 най-после успява да спечели и Ролан Гарос, който е последният от Голямата четворка, който липсва във визитката му. Може би ще познаете кой е опонентът, който отново трябва да преглътне съдбата си на губещ във финалната битка – Анди Мъри. Шотландецът повежда в Париж, но в крайна сметка отстъпва след 6:1, 6:2, 6:4 за Джокович. По този начин Ноле прави Голям Шлем, но не в една календарна година, след като печели последователно и четирите турнира (2 през 2015 и следващите 2 през 2016). Сякаш успокоен от постигнатото, Джокера изведнъж спира да печели турнирите от Шлема.

Кога започва отново да триумфира, ще разберете в продължението на този материал.

Автор: Стефан Георгиев

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близо 100 са жертвите на горещините в Индия (СНИМКИ)
Близо 100 са жертвите на горещините в Индия (СНИМКИ)
България спечели 28 златни отличия на Световната купа по кикбокс
България спечели 28 златни отличия на Световната купа по кикбокс