НОВИНИ

Отговорът е 23. Символиката

анди мъри джокович прави нещата изглеждат лесни отколкото
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
09:02, 15.06.2023
Чете се за: 06:27 мин.
Тенис

Ако някога попаднете на числото 42, не го подминавайте. Не игнорирайте символиката. Чували сте, че според писателят Дъглас Адамс 42 е невероятно по своя смисъл число. Защо ли? Защото това е отговорът на въпроса за живота, вселената и всичко останало. Дълги години математици, експерти и любители на гатанките се опитват да разберат какво точно е имал предвид авторът в творението си „Пътеводител на галактическия стопаджия“, та така нахално ни предлага „42“ за разковничето на всичките ни проблеми. Никой никога не намира достатъчно подходящо обяснение, а темата е все така отворена.

Ще ви предложа друго наглед странно число за подобен събирателен образ на всички въпроси. На всички тенис-въпроси. 23. Дори и да не сте почитател на джентълменската игра, навярно сте се сблъсквали с полемиката относно кой е най-великият тенисист на всички времена. Или поне на нашите. И спорът е огромен. Роджър Федерер vs Рафаел Надал vs Новак Джокович. Общо 65 титли от Големия Шлем между тримата, дори няма да се опитвам да назовавам точния брой трофеи, спечелени от тях по различни други турнири с по-скромна стойност. Всеки има своите предпочитания, моите са за Маестрото. Но той няма да бъде споменат до края на този материал. Защото отговорът на въпроса сякаш е 23. Новак Джокович вече е притежател на 23 титли от най-престижната четворка в този спорт и изглежда доста невъзможно скоро челната му позиция да бъде отнета, дори застрашена. (Към теб гледаме, Рафа).

Сърбинът е емблематична личност. Заради космическите си, несъизмерими успехи на корта, които вече отдавна са му гарантирали място в пантеона на най-великите в историята на спорта. Заради финансовите средства, които непрестанно осигурява на нуждаещи се. Заради полемиките около себе си. Да напомняме ли драмата около недопускането му до Австралия заради липсата на ваксина? Да напомняме ли скандалите, в които се забъркваше чичо му заради спорни лозунги по повод войната в Украйна? Да напомняме ли периода, в който Джокера се преобрази тотално заради странните си житейски ходове, включително веганството, изчезна и изведнъж се завърна? Да напомняме ли безбройните пъти, в които той си позволяваше да отправя политически послания, уж давайки автограф на камерата след поредната победа. „Косово е сърцето на Сърбия“, написа Ноле след един от многобройните си успехи по време на последния Ролан Гарос.

Той много отдавна е надскочил етапа в развитието на една знаменитост, по време на който – да кажем – камерите те показват, защото присъстваш на дадено събитие, което е различно от твоята сфера. Справка – появата на Джокович по време на полуфинала от Шампионската лига между Милан и Интер. Новак е символ за Сърбия, че дори и за Балканите. И неслучайно дори Никола Йокич, който в момента накара хората да се замислят какво всъщност вирее в Сърбия, та се раждат такива атлети там, да каже на една от пресконференциите си преди поредния решаващ мач от финалите между Денвър Нъгетс и Маями Хийт в Националната баскетболна асоциация – „Да, Новак наистина ми прати съобщение.“. Звучи като шега. Дори блестящият Йокич споделя с откровено задоволство, че божественият Джокович му е писал, пожелавайки му успех.

Разбира се, няма как всичко около подобна личност да бъде изрядно. Дори и само в професионален план. Сърбинът често е критикуван и заради поведението си на корта – прекалена демонстрация на относително поносима болка, чести караници със съдиите на стола, прекалено експресивни реакции при наглед стандартни ситуации. Но и често е хвален заради веселяшкото си отношение – просто потърсете из YouTube за случая, в който държеше чадър над главата на едно от децата, подаващи топките и ще ви стане ясно какво точно визирам. Джокович със сигурност привлича вниманието, а и го заслужава. 23 титли от Големия Шлем звучат като химера за повечето тенисисти. Да не кажем – за всички. При жените Серина Уилямс разполага с толкова в ерата на Откритите първенства, а рекордът на Маргарет Корт от 24 изглежда обречен да бъде изравнен съвсем скоро. Поне изравнен. Отлично като за човек, чийто баща е имал желанието да запише сина си – малкия Ноле – във футболна школа или в ски-училище.

За символиката на числото 23 вече ви казах. В следващата част на тази статия ще проследим и хронологията на това вълшебство.

Автор Стефан Георгиев

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Демерджиев: Проблемите в правосъдната система лъснаха по много грозен начин
Демерджиев: Проблемите в правосъдната система лъснаха по много грозен начин
Отново напрежение между Прищина и Белград след арест на косовски полицаи
Отново напрежение между Прищина и Белград след арест на косовски полицаи