НОВИНИ

Отново напрежение между Прищина и Белград след арест на косовски полицаи

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
08:39, 15.06.2023
Чете се за: 02:25 мин.
По света
Слушай новината

Косово забрани влизането на всякакви превозни средства със сръбски регистрационни номера на територията на страната. Мярката беше взета след ареста на трима косовски гранични полицаи от сръбската полиция.

Информациите от Прищина и Белград за мястото на извършения арест са разнопосочни и всяка от страните обвинява другата в нелегално пресичане на границата.

Сръбското министерство на вътрешните рабати разпространи видео със задържането на тримата косовски полицаи и съобщава, че то е от село Гнилица на няколко километра от границата. И тримата арестувани са били въоръжени с автомати, в пълно военно снаряжение с GPS устройства, карти и друга техника, съобщават сръбските власти.

"Подчертавам, че Република Сърбия е сериозна държава и служители на вътрешното министерство никога не са пресичали административната линия. Не са извършвали никакъв вид незаконни действия при ареста на тези индивиди", заяви Желко Бркич - държавен секретар на Министерството на вътрешните работи на Сърбия.

Вътрешният министър на Косово Джелал Свечла посети село Баре, близо до границата със Сърбия, където Прищина твърди, че са извършени арестите.

"Сръбската полиция или армия е навлязла на около 600 метра в територията на Косово, разделили са се на различни групи, продължили са пеша на 1 километър към вътрешността и са отвлекли трима полицаи, които са били част от гранична охрана", коментира Джелал Свечла - министър на вътрешните работи на Косово.

Вчера отново имаше протести в Северно Косово след ареста на треньора по кикбокс Милун Миленкович по подозрение, че е организирал атака срещу служители на мироопазващата мисия на НАТО - КФОР по време на насилието миналия месец. Тогава около 30 миротворци и 52-ма сърби бяха ранени при сблъсъци.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отговорът е 23. Символиката
Отговорът е 23. Символиката
Четвъртият мач за титлата между Олимпиакос и Панатинайкос е под въпрос
Четвъртият мач за титлата между Олимпиакос и Панатинайкос е под въпрос