НОВИНИ

Румен Христов: ПП се опитват да окупират властта, дано не ни изчерпат търпението

bnt avatar logo
от БНТ
07:57, 15.06.2023
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

36-те депутати от "Продължаваме Промяната" се опитват да окупират всички властови позиции и дават много неясни сигнали. Това коментира в "Денят започва" лидерът на СДС Румен Христов.

"Нека, но както се казва, сигурно ще си счупят главата. Нашето съдействие е, че подкрепихме правителството, опитахме се да подадем експерти. Вярвам, че по Конституция овластената личност е министър-председателят, но предлагайки кандидатури, ние искахме да помогнем, а не да се борим за тези места".

Христов смята, че и в групата на ГЕРБ-СДС, и в тази на ПП-ДБ има много по-добри експерти, отколкото сегашните министри. Министерският пост е политически пост, съответно и министрите са политически лица, заяви той.

"Оправданието "не искам хора, които вече сме управлявали" - ами г-н Денков и той е управлявал като министър. Много неясни неща и неясни сигнали - да не ни изчерпат търпението се надявам".

На въпрос какво би се случило при такъв сценарий, заяви: "бламиране на правителството, какво може да се случи".

"Да не ги плаша още отсега, но по принцип е добре, когато получаваш подкрепа, да комуникираш с тези, които те подкрепят и за важни неща да търсиш общи съгласия. Тепърва в парламента ще влизат законопроекти от Министерския съвет и ако предварително нямаме съгласуваност, могат и да не минават", посочи лидерът на СДС.

Парламентът създаде временна комисия за поисканите имунитети на четирима депутати

Той коментира и спора около създаването на комисия за имунитетите. Въпреки че няма избран председател, подобно на останалите, тя също ще бъде свиквана от председателя на парламента. По думите на Христов е традиция исканите имунитети да бъдат обсъждани в комисия и след това да се внася предложение за свалянето им.

Христов посочи, че неразбирателствата между управляващото мнозинство ще забавят и разговорите за регулаторите

"Ние не можем да се разберем за парламентарните комисии и докато не постигнем някакво разбирателство, ще вървят трудно разговорите за регулаторните органи, ВСС, инспектората и т.н.".

ДПС се опитват да бъдат балансьори в отделни случаи, смята депутатът. Заяви, че в Народното събрание ще има плаващи и тематични мнозинства, но важни за държавата са големите цели - подкрепата за Украйна, еврозоната и Шенген.

Вижте разговора във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Илиев: Искам да направим спорта достъпен
Димитър Илиев: Искам да направим спорта достъпен
Гледайте Европейските игри от Краков-Малополска 2023 по БНТ 3!
Гледайте Европейските игри от Краков-Малополска 2023 по БНТ 3!