НОВИНИ

Яник Синер заглуши шума около себе си с нова титла от Шлема, но недоверието към него остава

Името на световния №1 при мъжете бе свързано с допинг скандал малко преди US Open, където той стана шампион.

Яник Синер
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
16:22, 09.09.2024
Чете се за: 06:22 мин.
Спорт
Слушай новината

В неделя вечер, 8 септември, приключи 144-то издание на Откритото първенство на САЩ по тенис. То започна на фона на допинг скандал свързан с името на световния №1 при мъжете – Яник Синер, за когото стана ясно, че е дал две положителни допинг проби по време на Мастърса в Индиан Уелс през март тази година. Турнирът стартира с името на италианеца и завърши с него, тъй като Синер грабна титлата в Ню Йорк по един сравнително категоричен начин, надигравайки на финала представителя на домакините Тейлър Фриц с 6-3, 6-4, 7-5.

23-годишният тенисист стана първият италианец, който печели US Open при мъжете, като по пътя към трофея даде само два сета – по един на Макензи Макдоналд (първи кръг) и на Даниил Медведев (1/4-финал). Освен Фриц и Макдоналд, Синер преодоля още двама американци – Алекс Микелсен и Томи Пол. За никого не е изненада, че световният №1 триумфира на Флъшинг Медоус, след като непосредствено преди надпреварата вдигна купата в Синсинати, където победи Франсис Тиафо.

Синер без никакво съмнение е един от двамата най-добри тенисисти през сезона заедно с Карлос Алкарас, който спечели титлите на Ролан Гарос и Уимбълдън, а Синер ликува на твърдите кортове в Мелбърн и Ню Йорк. С 55 успеха и едва 5 загуби от началото на годината, гарнирани с шест титли – Аустрелиън Оупън, Ротердам, Маями, Хале, Синсинати и US Open, възпитаникът на Дарън Кейхил демонстрира нагледно, че ако се опази от контузии и неочаквани спадове, ще бъде един от тенисистите, които ще диктуват модата при мъжете в следващите години.

Това, което обаче хвърли прах в очите на мнозина и предизвика недоволство у колеги на Синер – както бивши, така и настоящи, беше допинг скандалът с неговото име. Двете положителни проби – дадени преди около половин година, за забраненото вещество клостебол - стероид, който може да се използва за изграждането на мускулна маса, така и не доведоха до спиране на правата на италианеца. Причината – от Международната агенция за тенис интегритет приеха жалбата му, че субстанцията е попаднала в неговото тяло по неволен начин, а именно от неговия физиотерапевт. Той използвал спрей за рана на ръката си, след което е третирал Синер без ръкавици.

Очаквано немалко тенисисти изразиха негодувание от решението на Международната агенция за тенис интегритет да не накаже световния №1, при това преди Откритото първенство на САЩ, където италианецът логично бе сред фаворитите. Ник Кирьос, Денис Шаповалов и Лиъм Броуди изразиха гласно мненията си, че Синер трябва да понесе наказание, без значение дали веществото е попаднало волно или неволно в тялото му. И, разбира се, това недоволство е разбираемо, тъй като липсата на санкция в конкретния случай може да създаде опасен прецедент и категорично вреди на имиджа на тениса.

Тенисисти като Симона Халеп, която дълго време се опитваше да докаже невинността си и пропусна редица месеци извън корта, не могат да приемат с лека ръка подобно решение. Титлата на Синер в Ню Йорк не помогна за това доверието към италианеца да се върне. Още повече, че самият №1 при мъжете се раздели с хора от екипа си след случилото се, в опит да избегне подобни проблеми в бъдеще.

Едно от мненията, които се дискутираха и описват ясно ситуацията, бе това на вече бившия играч – легендата Роджър Федерер, който гостува на US Open.

„Не смятам, че Синер е приел веществото умишлено и е действал против правилника, но съм изненадан, че той не бе наказан, докато случаят не бъде разрешен“, заяви швейцарецът.

Точно в това се крие тънкият момент в казуса – немалко вярват на Яник, че той в действителност не е знаел за попадналото в тялото му вещество, но предвид факта, че то в крайна сметка е там, е трябвало да последва санкция, за да се избегне целият този шум около името на италианеца.

Синер безспорно е бъдещето на мъжкия тенис. Това бе доказано в неделния финал срещу Фриц, в който той бе безапелационен в по-голямата част от срещата. С вече две титли от Шлема на сметката си, италианецът е готов за още успехи на голямата сцена. Това петно от последните няколко седмици обаче трудно ще бъде изчистено и може би самият той не е виновен за това. Единственото, което му остава, е да работи на корта, за да постига целите си.

От Международната агенция за тенис интегритет вероятно трябва да послушат бившия №1 Новак Джокович, който призова за по-ясни и стандартизирани протоколи – не за друго, а за да се избегнат подобни казуси, които вредят както на Синер, така и на неговите колеги, потърпевши от допинг, а и на репутацията на един от най-хубавите индивидуални спортове – тениса.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Румен Радев удостои военнослужещи с висше офицерско звание
Президентът Румен Радев удостои военнослужещи с висше офицерско звание
ДПС не е подало заявление в съда за промени в ръководството на партията
ДПС не е подало заявление в съда за промени в ръководството на партията