НОВИНИ

Тенисисти твърдят, че има двойни стандарти, след като Яник Синер не беше наказан за употреба на допинг

Яник Синер
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
11:34, 21.08.2024
Чете се за: 03:55 мин.
Спорт
Слушай новината

Денис Шаповалов беше сред редицата тенисисти, които заявиха, че според тях има двойни стандарти, след като номер 1 в света Яник Синер не получи наказание, въпреки че е дал два положителни теста за допинг тази година.

Международната агенция за тенис интегритет (ITIA) заяви във вторник, че независим трибунал е разрешил на италианеца да продължи да се състезава, а бившият играч от топ 10 Шаповалов беше сред тези, които намекнаха, че Синер е получил специално отношение.

"Не мога да си представя какво чувства всеки друг играч, който получи забрана за допинг в момента. Различни правила за различни тенисисти", написа канадецът в социалните медии.

Треньорът му Дарън Кейхил каза пред ESPN, че искат да продължат напред след този случай.

"Не търсим съжаление или нещо подобно, защото сме много благодарни, че няма наказание. Той никога, никога не би направил нещо умишлено и се намира в ситуация, която е невероятно жалка", добави той.

Италианецът е дал положителна проба за клостебол на турнира в Индиън Уелс през март с малки количества от забранената субстанция, открити в тялото му отново след нов тест дни по-късно, но 23-годишният играч успешно оспори временната санкция лишаване от права.

Синер дори ще участва на Откритото първенство на САЩ от 26 август до 8 септември, последен турнир от Големия шлем за годината.

Италианецът, който отпадна на полуфиналите в Индиън Уелс, беше лишен само от 400 точки за световната ранглиста и 325 хиляди долара от наградния фонд.

Шампионът на Откритото първенство на Австралия, който твърди, че е невинен, каза, че веществото е навлязло в тялото му, след като е получил масаж от своя физиотерапевт, който е използвал спрей, съдържащ клостебол за собствената му рана на пръста.

"Независимо дали Синер е използвал допинг или не, това не е правилно. Много играчи преминават през същото и трябва да чакат месеци или години, за да бъдат оневинени", написа британецът Лиъм Броуди в социалните мрежи.

Бившата първа ракета на Великобритания на двойки Тара Мур, която беше наказана за 19 месеца заради положителен допинг тест, преди да бъде оневинена миналата година, с посочи контраста между нейния случай и този на Синер.

"Предполагам, че само снимките и визията на най-добрите играчи имат значение. Предполагам, че само мнението на независимия трибунал за най-добрите играчи се приема за правилно. Въпреки това те поставиха нещата под съмнение в моя случай", написа Мур.

Бившата шампионка от Уимбълдън Симона Халеп беше временно отстранена от тениса през октомври 2022-а и по-късно наказана за четири години за две отделни нарушения на антидопинговите правила. Санкцията й обаче беше намалена на девет месеца през март след обжалване в Спортния арбитражен съд.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Управителят на БНБ Димитър Радев отиде на разговор на "Дондуков" 2
Управителят на БНБ Димитър Радев отиде на разговор на "Дондуков" 2