НОВИНИ

Яник Синер съобщи, че е уволнил своя треньор и физиотерапевт след допинг скандала

григор димитров загуби яник синер четвъртфиналите ролан гарос
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
11:40, 24.08.2024
Чете се за: 03:05 мин.
Спорт
Слушай новината

Световният номер 1 в мъжкия тенис Яник Синер обяви, че е уволнил треньора и физиотерапевта си, след като избегна допинг наказание, въпреки че даде два положителни теста през март.

Италианецът е бил положителна проба за стероида клостебол, който може да се използва за изграждане на мускулна маса, след като неговият физиотерапевт Джакомо Налди нанесе спрей без рецепта заради рана на собствената си ръка, преди да приложи лечение на Синер. Спреят пък му е бил даден от треньора Умберто Ферара.

Шампионът на Откритото първенство на Австралия беше оневинен през миналата седмица, след като Международната агенция за почтеност на тениса (ITIA) прие обяснението на Синер, че е бил заразен по невнимание от Налди.

Положителните допинг проби излязоха наяве миналия вторник, ден след като италианецът спечели петата си титла за годината на турнира "Мастърс" в Синсинати.

"Налди и Ферара бяха огромна част от моята кариера. Свършихме невероятна работа, донесохме много успехи и бяхме страхотен екип. Сега, поради тези грешки, не се чувствам толкова уверен, за да продължа с тях. През последните месеци се борих много. Чаках резултите от пробите. Единственото нещо, от което се нуждая в момента, е чист въздух", каза Синер на пресконференция на Откритото първенство на САЩ.

Случаят на италианеца предизвика дебати сред други играчи, които са се провалили на допинг тест.

Синер многократно заяви, че е невинен и е успял да продължи да играе, защото екипът му бързо е идентифицирал източника на забраненото вещество.

"Причината, поради която можех да играя, беше, че знаехме къде е било веществото и как е попаднало в тялото ми. Това е много важно, защото уведомихме съответните органи и те го разбраха веднага", добави той.

"Всеки, който даде положителен тест, трябва да премине през същия процес. Няма пряк път, няма различно отношение. Разбирам понякога разочарованието на другите тенисисти", каза още той.

Италианецът признава, че ситуацията е била тежка за него, въпреки че спечели титлата в Синсинати миналата седмица.

"Винаги съм вярвал, че съм продължил да играя тенис, защото в съзнанието си знаех, че не съм направил нищо лошо", допълни той.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Росица Денчева не успя да се класира за финала на сингъл на турнир в САЩ
Росица Денчева не успя да се класира за финала на сингъл на турнир в САЩ