НОВИНИ

Яник Синер е новият шампион на US Open

На финала италианецът се наложи с 3:0 сета над местната надежда Тейлър Фриц, в отделните части 6:3, 6:4, 7:5.

Станко Димов
от Станко Димов
23:34, 08.09.2024
Чете се за: 03:05 мин.
Спорт
Яник Синер
Снимка: БТА
Слушай новината

Яник Синер е новият шампион на Откритото първенство на САЩ по тенис. На финала италианецът се наложи с 3:0 сета над местната надежда Тейлър Фриц, в отделните части 6:3, 6:4, 7:5. Двубоят на най-голямата тенис арена в света – централния корт „Артър Аш“ в Ню Йорк продължи 2:16 часа и премина изцяло под диктовката на Синер, който с малки изключения в третия сет, контролираше събитията.

Синер, двукратен победител на Sofia Open, спечели убедително първите два сета и крачеше уверено към бърз успех в три части, когато след няколко наелектризиращи разигравания Фриц изправи публиката на крака, пробивайки за 4:3 в третия сет. При 5:4 Фриц сервира за успех в сета, но допусна късен пробив, който впоследствие му коства поражение в последователни части.

За Синер това е втора титла от Големия шлем за сезона и в кариерата като цяло. Италианецът започна годината с титла и от Откритото първенство на Австралия. Останалите два Мейджър трофея завоюва Карлос Алкарас, който направи дубъл в Европа, триумфирайки на „Ролан Гарос“ и Уимбълдън.

Финалът на US Open на живо изгледаха над 20 000 зрители, сред които Илън Мъск, Тейлър Суифт, Дъстин Хофман, Матю Маконъхи, Сийл и десетки други.

„Знам колко дълго чакаме шампион тук да стане американец. Обещавам ви, че ще продължавам да работя здраво. Днес просто Яник беше твърде добър. Благодаря ви за подкрепата“, каза в интервюто на корта финалистът Фриц.

„Преди всичко искам да поздравя Тейлър. Много добре осъзнавам какво означава за него този мач и голямото напрежение, под което беше поставен. Убеден съм, че ще има още много шансове да спечели този турнир“, каза от своя страна щастливият шампион Синер.

„За мен тази титла означава много. Последните седмици не бяха никак лесни за мен и без подкрепата на най-близките ми хора нямаше как да се справя. Положих много усилия, много труд. Посвещавам този успех на моята леля, която има здравословни проблеми в момента. Ако мога да пожелая нещо на всички, то това е да бъдат здрави“, каза още Синер.

Победата в Ню Йорк донесе чек за 3.6 млн. долара за Синер.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Втора поредна победа за Дания в Лига на нациите
Втора поредна победа за Дания в Лига на нациите