НОВИНИ

Откъде "Възраждане" спечели нови гласове, къде ПП-ДБ загуби гласове и как ИТН стъпи на бариерата?

bnt avatar logo
от БНТ
16:56, 03.04.2023
Чете се за: 04:27 мин.
Политика
живо избори 2023 резултатът
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

„Галъп интернешънъл“ публикува демографските профили от екзитпол, правен за БНТ, „Нова броудкастинг груп", БНР и „Инвестор.бг“.

Изследването показва част от възможните първи изводи и хипотези по отношение на масивите гласове. Тук делът на „не подкрепям никого“ участва в калкулациите.

Откъде „Възраждане“ спечели около 100 000 нови гласа?

Основният прилив на нови гласове идва от хора, които преди това са гласували за „Продължаваме Промяната“ – може би над 30 000 души. Останалите идват за сметка на негласували (в това число и гласуващи сега за пръв път), гласували предния път за ГЕРБ или за БСП и т.н.

Къде ПП-ДБ загуби гласове и не достигна механичния си сбор от миналия вот?

Прегледът на резултатите показва, че 20,7% от общия вот вчера е съставен от хора, които на предните избори са гласували за ПП. Това е на практика идентично на електоралния корпус на партията, т.е. привържениците на ПП от предишния вот по-скоро отново са излезли да гласуват. Привържениците на ДБ също – макар и може би малко по-колебливо (6% от вчерашния вот е съставен от такива хора). От друга страна, обаче, в близо 83% от случаите привържениците на ДБ са гласували именно за ПП-ДБ, докато при ПП делът на повторилите вота е малко по-нисък – 76%.

Как ИТН стъпи на бариерата?

Първият прочит показва, че около 70 000 от хората на ИТН са такива, които и предния път са гласували за тази партия – това явно е базисната нейна подкрепа. Сред останалите дялове от подкрепата им личат около десетина хиляди, идващи от ПП.

Така, в крайна сметка, оказва се, че тези около 80 000 гласа по-малко от механичния сбор на ПП и ДБ се коренят може би в донякъде по-ниското гласуване на ДБ, но пропорционално повече – на ерозия в подкрепата на ПП и пренос на гласове от ПП в посока на други, главно протестно и наказателно звучащи, формации.

Ръстът на „не подкрепям никого“ в абсолютни гласове е видим. Както обикновено, това е група с по-неясен профил, но видимо по-млад, а измежду предишните партийни предпочитания отново личи повече ПП, отколкото другата голяма сила ГЕРБ.

Както и на миналите избори, общо 25,2% са взели решението в последните дни или в последния ден. Това са условно около 650 000 души. Този тип избор е осезаемо застъпен при партии като „Възраждане“ и ИТН, например.

Сред по-младите групи ПП-ДБ е първа сила. И двете основни коалиции обаче с времето започват да придобиват профил, близък по възраст, до общия за вота – с по-добро представяне на ПП-ДБ при младите и на ГЕРБ-СДС – при по-възрастните. При младите, по традиция добре се справя и ДПС. „Възраждане“ пък като че ли черпи енергия в по-голяма степен от средните възрастови групи, БСП – от високите.

При висшистите ПП-ДБ е първа сила. В същото време обаче, солиден дял висшисти личат и при формации като „Възраждане“. В София коалицията ПП-ДБ отчетливо побеждава ГЕРБ. Реципрочна е картината в селата. Градовете са оспорвани между двете сили.

Уточнение: Колонка „Общо“ и в двете таблици се разглежда във вертикала.

Таблица 1 – Структура на групи гласоподаватели според вота за листи – сборовете по хоризонтали не дават 100%, защото не са представени всички участници.

Таблица 2 – Структура на електоратите на основните листи – сборовете по вертикали дават 100%.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Томас Тухел: Ситуацията е такава, че може да мислим единствено за следващия мач
Томас Тухел: Ситуацията е такава, че може да мислим единствено за следващия мач
Димитър Кузманов влезе в основната схема на АТР 250 турнира в Маракеш
Димитър Кузманов влезе в основната схема на АТР 250 турнира в Маракеш