НОВИНИ

Откриха барелеф на японски самурай, воювал за свободата на България

bnt avatar logo
от БНТ
22:30, 25.07.2023
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

В Свети Влас откриха барелеф на японския самурай Сейго Ямадзава. Той е участник в Освободителната война за България между 1878 и 1879 г.

На официалната церемония участваха посланикът на Япония и президентът Петър Стоянов. Паметникът на Ямадзава е изграден от фондация "Българска памет – братя Диневи" и е поставен в създадената "Алея на народите" на яхтеното пристанище в курорта.

"Поставянето на този барелеф е много важен символ. Убеден съм, че тази церемония ще затвърди добрите българо-японски отношения. Велика чест за мен като японец е, че барелефът на Ямадзава е сложен редом до Левски, Христо Ботев и до национални герои на други страни. Бих искал да изразя и искрената си благодарност на всички, които са предали следите на Ямадзава през годините", каза Н.Пр. г-н Нарахира Хироши, посланик на Япония в България.

"Това е един малък пъзел от голямата мозайка, която поставя България на картата на света и това е много важно да се разбере. Преди толкова години един японски самурай идва да се бие за свободата на България", каза Петър Стоянов, президент на Република България (1997-2002 г.).

Снимки: БНТ, БТА

*„Мечът и дъгата“ (2009) - филм на Поли Златарева. През 2009 г. са отбелязани 50 години от възстановяването на дипломатическите отношения между България и Япония.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Депутатите от бюджетната комисия отхвърлиха много от предложенията за събиране на повече приходи
Депутатите от бюджетната комисия отхвърлиха много от предложенията за събиране на повече приходи
7 години след атентата в Брюксел: Доживотен затвор за 8 от обвиняемите
7 години след атентата в Брюксел: Доживотен затвор за 8 от обвиняемите