НОВИНИ

Правната комисия отхвърли предложенията за промени в НК срещу войната по пътищата

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
22:00, 25.07.2023
Чете се за: 02:35 мин.
Общество
Слушай новината

Правната комисия в парламента отхвърли внесените през май предложения за промени в Наказателния кодекс срещу войната по пътищата. Първоначално именията бяха одобрени от депутатите, но днес не успяха да съберат тяхната подкрепа. Сутринта родители на убити в катастрофи деца отново проведоха среща с представители на всички институции и партии в Министерството на вътрешните работи.

След близо 3-часова среща при министъра на вътрешните работи, опечалените родители отново излязоха с надежда, че убийците на децата им ще получат справедливи наказания.

"Имаме напредък, че всички тези горе от различни политически партии бяха на едно мнение, стиснаха си ръцете, казаха, че след тази мъка която виждат, ще седнат още сега на извънредна правна комисия и ще се разберат", каза Петя Иванова.

Консенсус обаче не беше постигнат. Народните представители така и не се разбраха какви промени са необходими.

"Аз не чух аргументи срещу нашите предложния. Всички казаха, че са добри, но при гласуването не получиха подкрепа, което наистина е учудващо за мен", каза Марин Маринов, народен представител ГЕРБ-СДС.

"Надявам се до края на тази сесия или в началото на септември наистина да бъдат приети предложенията за максимално завишаване на наказанията за пияни и дрогирани шофьори, за отказа за проба, за конфискация на МПС-то", каза Георги Свиленски, народен представител от БСП.

Адвокат Елица Буенова, която работи по такива дела, настоя пияните и дрогирани шофьори, причинили смърт на пътя, да бъдат съдени за умишлено деяние.

"Отделяне на квалифициращите обстоятелства при които имаме умишлено нарушаване на закона! Аз не карам пияна, вие карате ли пияна?", попита Елица Буенова.

Близките на загинали на пътя искат още минималната присъда при доказан умисъл да стане 7 вместо сегашните 3 години.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
7 години след атентата в Брюксел: Доживотен затвор за 8 от обвиняемите
7 години след атентата в Брюксел: Доживотен затвор за 8 от обвиняемите
Локализираха пожара в местността "Сивриите"
Локализираха пожара в местността "Сивриите"