НОВИНИ

"За" и "против" ограничаването на кметските мандати

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:15, 25.07.2023
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Слушай новината

Поредно обществено разделение този път по темата "за" и "против" предложението за ограничаване на мандатите на общинските кметове до два.

В спорове за целесъобразността на това предложение през последните дни се включиха политици, бивши и настоящи кметове на общини, конституционалисти и анализатори.

Според Иван Брегов от Института за пазарна икономика е важно да бъдат отчетени някои социални фактори в обществото и най-вече това, че не всички населени места у нас са с големината на София, Пловдив или Бургас.

"Да не се окажем в състояние, в което просто липсват подготвени кадри, които да поемат местната власт по места", каза Брегов.

Демографската криза в малките населени места е сериозен проблем, това отчитат и от "Прозрачност без граници".

"И в това номинално съществуване се появява проблем не само за фигурата на кмета, като диригент в тази местна власт, но и за структурите на администрацията, които на практика не достигат. Това също се вижда в изследванията, които правим на местно ниво", обясни изпълнителният директор на "Прозрачност без граници" Калин Славов.

Междувременно кметове от цялата страна с по над 5 мандата попитаха защо след като хората са доволни от работата им и ги преизбират толкова години, сега трябва да им се налагат ограничения. Един от тях е и най-дългогодишният общински кмет - Делчо Митев, който има зад гърба си вече 14 мандата в хасковското село Брягово или общо 56 години - реално целият му трудов стаж до момента.

Експертите са единодушни, че от предложените текстове за промяна в Конституцията не става ясно дали общинските кметове ще имат право само и единствено на два последователни мандата или след прекъсване ще могат отново да се кандидатират. Затова и съветът е текстовете да се прецизират с участието на повече юристи.

А дали тази промяна ще изпълни основното си предназначение, което според вносителите е именно да се премахне феодализацията в общините? Иван Брегов е на мнение, че за целта има редица други законови механизми, които могат да бъдат задействани.

"Там ако бъдат овластени местните хора и се почувстват сигурни в тези институции, те могат да подават сигнали и да се пресекат местните зависимости", каза Брегов.

"Общинските съветници също са с много мандати подред, там често се пресичат меркантилни интереси, затова в Закона за конфликт на интереси имаше ограничения за членовете на ОС да влизат в договорни отношения с общината например", добави Славов.

Едно със сигурност е ясно към момента и то е, че предложените ограничения в мандатите ще важат за следващия цикъл избори през 2027 г., тоест сега няма да има ограничение. Отделен въпрос е дали трябва да бъде само за кметовете на общини или когато се въвежда такова ограничение, то трябва да бъде и за кметове на кметства и кметове на райони.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Драгомир Драганов ще ръководи столичното дерби между Левски и Локомотив София от третия кръг на Първа лига
Драгомир Драганов ще ръководи столичното дерби между Левски и Локомотив София от третия кръг на Първа лига
България отстъпи на лидера Латвия в група Д на европейското по баскетбол дивизия Б за мъже до 18 г.
България отстъпи на лидера Латвия в група Д на европейското по баскетбол дивизия Б за мъже до 18 г.