НОВИНИ

Откриха десетото издание на "Синелибри" с филм на Паоло Сорентино

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
21:01, 10.10.2024
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Отново е време за филми, вдъхновени от думите. Тази вечер започна фестивалът "Синелибири". Десетото му издание е под знака на поезията, а откриването в зала 1 на НДК беше с филм на Паоло Сорентино.

Крилете на сцената, пред която се снимаха всички гости на откриването, правят препратка към филма на Вин Вендерс - "Криле на желанието". По време на откриването публиката чу красив поетичен рецитал, който завърши с думитеу изречени от директора на фестивала Жаклин Вагенщайн.

"Поезия безкрай" символизира от една страна - безкрая на изкуствата и от друга - поезията като обединяващо икуство за всички. Поезията се схваща в широкия смисъл, в смисъл на поезията, киното, литературата, в любовта, във всички хубави и лоши емоции. Затова ще открием с думите: "Часът прозвънва, отлитат дните". "Синелибри" е тук още, с обещание за буйни нощи".

Началото беше дадено с филм на Паоло Сорентино, който носи името "Партенопа", разказва за Неапол и ни връща към красотата на лятото и всичко това, за което може да ни разказва филмото за красивите жени и за мечтите. Сред интересните заглавия в програмата е и първият англоезичен филм на Педро Алмодовар - "Съседната стая", с участието на Джулиан Мур.

Интересен прочит на класиката "Майсторът и Маргарита" също е включен в програмата. В рубриката "Лирично отклонение" са включени класики като "Закуска с Тифани" с Одри Хепбърн.

В програмата, в секцията за документално кино, е включен и филм на БНТ - "Едно ледено лято" със сценарист Мария Чернева. Фестивалът продължава до 3 ноември.

Вижте още в прякото включване

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отлична Борислава Христова изведе Жирона до победоносен старт в Еврокъп
Отлична Борислава Христова изведе Жирона до победоносен старт в Еврокъп