НОВИНИ

Кметът на Минерални бани остава в ареста, реши съдът

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
19:06, 10.10.2024
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

Кметът на община Минерални бани – Мюмюн Искендер - остава под домашен арест. Това реши Апелативният съд в Пловдив след близо четиричасово заседание.

Прокуратурата обжалва мярката, постановена преди седмица и поиска задържнето под стража както за Искендер, така и за общинския служител Байрам Иляз. Заедно със сина на кмета - Али Али - те са обвинени като организирана престъпна група за извършване на данъчни престъпления, пране на пари, подкуп и документни измами.

Разследвани са и за злоупотреба със европейско финансиране в периода 2015 - 2019 година. Тогава в Минерални бани са направени две къщи за гости, собственост на членове на кметската фамилия.

По данни, изнесени от прокуратурата, част от свидетелите по делото вече сменят показанията си.

"Част от разпитаните през месец септември свидетели декларират желанието си да бъдат разпитани отново и да оттеглят част от показанията си. Това са заявили пред разследващия орган. Ние ще спазим процесуалния закон – всяко искане ще има произнасяне, ще ги разпитаме отново. Евентуално ще ги разпитаме пред съдия, ако е необходимо", каза Ангел Кънев – наблюдаващ прокурор.

"Част от свидетелите, които бяха цитирани, са един бивш заместник-кмет, който е отстранен от длъжност от общинския съвет. На следващо място останалите свидетели са собственици на търговски дружества, които са подизпълнител на обществени поръчки", обясни Недялко Паталов – адвокат на Мюмюн Искендер.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нусаир Мазрауи е претърпял коригираща сърдечна процедура
Нусаир Мазрауи е претърпял коригираща сърдечна процедура
Никол Нунева с титла на двойки, Елеонора Тонева е на полуфинал на сингъл на турнира от първа категория на Тенис Европа в София
Никол Нунева с титла на двойки, Елеонора Тонева е на полуфинал на сингъл на турнира от първа категория на Тенис Европа в София