Откриха контрабандни златни накити за над 500 000 лв. на "Капитан Андреево"

от БНТ
12:59, 21.06.2021
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Снимка: Агенция "Митници"
Слушай новината

Митническите служители от ГД "Митническо разузнаване и разследване" и ТД "Южна морска" откриха над 7 кг контрабандни златни накити при две проверки - на автобус и товарен автомобил.

На 15 юни около 23.00 часа на "Капитан Андреево" на път от Турция през България за Румъния пристига автобус с водач и стюард - турски граждани и седем пътници. Превозното средство е селектирано за пролъчване с рентгенова апаратура, при което са маркирани подозрителни плътности около двигателя.

При последвалата физическа проверка митническите служители установяват, че в специално изграден тайник са укрити 21 картонени кутии, съдържащи изделия от жълт метал – пръстени, гривни, медальони, обици, часовници, брошки, копчета за ръкавели, както и силиконови, черни и червени конци с орнаменти. Направената от вещото лице експертиза установява, че накитите с общо тегло 5575.88 грама са от 14-каратово злато на стойност 457222 лева. В хода на проверката е установено, че златните накити са собственост на стюарда на автобуса.

При друг случай митническите служители предотвратиха опит за контрабандно пренасяне на 1.6 кг златни накити при проверка на товарен автомобил. На 17 юни около 2.40 часа на "Капитан Андреево" пристига товарен автомобил с турска регистрация, превозващ стока от Турция през България за Великобритания. По метода "анализ на риска" превозното средство с водач турски гражданин е селектирано за щателна митническа проверка.

В матрака на леглото, намиращо се в шофьорската кабина, митническите служители установяват, че в пет картонени кутии са укрити 204 пръстена, гривни, колиета, синджири, медальони и обици, всички от жълт метал. Направената от вещото лице експертиза установява, че накитите с общо тегло 1604 грама са от 14 и 22-каратово злато на стойност 129086 лева.

Задържаните златни изделия са с общо количество 7179.88 кг на обща стойност 586308 лева.

По случаите са образувани досъдебни производства от разследващи митнически инспектори под надзора на Окръжна прокуратура-Хасково.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Горан Пандев ще изиграе последния си мач за националния тим
Горан Пандев ще изиграе последния си мач за националния тим
До 10 000 зрители ще наблюдават състезанията от Олимпиадата
До 10 000 зрители ще наблюдават състезанията от Олимпиадата