НОВИНИ

Откриха милиарна колона, издигната в чест на император Траян Деций при крепостта Состра

откриха милиарна колона издигната чест император траян деций крепостта состра
bnt avatar logo
от БНТ
08:37, 30.08.2021
Чете се за: 04:15 мин.
Още
Слушай новината

Завърши поредната археологическа експедиция при римския крайпътен комплекс Состра до с. Ломец Община Троян. Проучванията са финансирани от община Троян и се ръководят от проф. д-р Иван Христов от Националния исторически музей.

През юли са открити основите на най-ранната крепостна стена на римския укрепен лагер Состра разположен на пътя Ескус - Филипополис. Тази стена е с широчина 2,20 м и се простира източно от досега известните 2 крепостни стени на лагера проучвани през последните 20 години. Въпросното съоръжение е унищожено преди 3-ти век, когато е изграден пътят пред кастела. От вътрешна стена на ниво фундиране на основите в жълт глинест пласт, примесен с дребни фрагменти от строителна керамика, е открита профилирана фибула, датирана за края на 1-ви век, и римски републикански денар, отсечен в 58 г. пр.Хр.

Тук от Националния исторически музей припомнят, че през 2019 г. в пласт до вътрешното лице на северната стена на коментираното съоръжение бе открита изящно изработена бронзова дръжка за кана датирана за 1-ви век сл.Хр. Това е един от най-ранните предмети, откривани на територията на кастела Состра, за който до този момент най-ранните епиграфски и нумизматични данни са за времето на император Антонин Пий около 145 г.

С това ново откритие се увеличава експозиционната площ на Состра, която през тази и следващата година ще бъде обгрижвана от община Троян по предварително одобрен от Министерство на културата проект за консервация и социализация на старините. Предвижда се да се консервират множество структури от крепостта и изграждане на посетителски център и паркинг.

Паралелно тече и съставянето на подробна археологическа карта на всички римски обекти, изградени около крепостта Состра в долината на р. Осъм, в землищата на четири села от община Троян и Ловеч. Този проект се финансира от Ротари клуб град Троян и се изпълнява от проф. Христов и инж. Тотьо Ангелов от фирма "Картпроект".

Целта е да се съхрани информацията за над 100 недвижими културни ценности, сред които локализирани селища, некрополи, храмове, трасета на пътища, бродове през река Осъм, единични сгради и ценни археологически находки. Картата ще послужи за едно бъдещо актуализиране на режима и границите на паметниците на културата около Состра, както и ефективно опазване на старините от органите на МВР.

При разкопките през юли в Троянско са открити близо 80 монети от бронз и сребро, накити. Най-ценната придобивка за троянския музей е варовикова милиарна колона, издигната от градския съвет на Никополис ад Иструм през 249 г. в чест на император Траян Деций. Този паметник доказва, че Состра е крайпътна станция, до която минава не само пътят за Филипополис - Ескус, но и друг важен за провинция Долна Мизия път в посока Никополис ад Иструм.

Твърде вероятно е издигането на колоната да е било свързано с преминаването около Состра на самия император, за който се знае, че загива две години по-късно с битка с готите при град Абритус (дн. Разград). Колоната е вторият подобен паметник в зоната пред главната порта на кастела. Първият бе открит през 2016 г. в съседен сондаж. Тя е била посветена на император Филип I Араб през 244 г.

СНИМКИ: Национален исторически музей

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров започва US Open тази вечер с нови надежди
Григор Димитров започва US Open тази вечер с нови надежди
Хаджигенов: Трифонов събори всички мостове, които ние другите построихме
Хаджигенов: Трифонов събори всички мостове, които ние другите построихме