Откриха милиарна колона, издигната в чест на император Траян Деций при крепостта Состра

от БНТ
08:37, 30.08.2021
Чете се за: 04:15 мин.
Още
откриха милиарна колона издигната чест император траян деций крепостта состра
Слушай новината

Завърши поредната археологическа експедиция при римския крайпътен комплекс Состра до с. Ломец Община Троян. Проучванията са финансирани от община Троян и се ръководят от проф. д-р Иван Христов от Националния исторически музей.

През юли са открити основите на най-ранната крепостна стена на римския укрепен лагер Состра разположен на пътя Ескус - Филипополис. Тази стена е с широчина 2,20 м и се простира източно от досега известните 2 крепостни стени на лагера проучвани през последните 20 години. Въпросното съоръжение е унищожено преди 3-ти век, когато е изграден пътят пред кастела. От вътрешна стена на ниво фундиране на основите в жълт глинест пласт, примесен с дребни фрагменти от строителна керамика, е открита профилирана фибула, датирана за края на 1-ви век, и римски републикански денар, отсечен в 58 г. пр.Хр.

Тук от Националния исторически музей припомнят, че през 2019 г. в пласт до вътрешното лице на северната стена на коментираното съоръжение бе открита изящно изработена бронзова дръжка за кана датирана за 1-ви век сл.Хр. Това е един от най-ранните предмети, откривани на територията на кастела Состра, за който до този момент най-ранните епиграфски и нумизматични данни са за времето на император Антонин Пий около 145 г.

С това ново откритие се увеличава експозиционната площ на Состра, която през тази и следващата година ще бъде обгрижвана от община Троян по предварително одобрен от Министерство на културата проект за консервация и социализация на старините. Предвижда се да се консервират множество структури от крепостта и изграждане на посетителски център и паркинг.

Паралелно тече и съставянето на подробна археологическа карта на всички римски обекти, изградени около крепостта Состра в долината на р. Осъм, в землищата на четири села от община Троян и Ловеч. Този проект се финансира от Ротари клуб град Троян и се изпълнява от проф. Христов и инж. Тотьо Ангелов от фирма "Картпроект".

Целта е да се съхрани информацията за над 100 недвижими културни ценности, сред които локализирани селища, некрополи, храмове, трасета на пътища, бродове през река Осъм, единични сгради и ценни археологически находки. Картата ще послужи за едно бъдещо актуализиране на режима и границите на паметниците на културата около Состра, както и ефективно опазване на старините от органите на МВР.

При разкопките през юли в Троянско са открити близо 80 монети от бронз и сребро, накити. Най-ценната придобивка за троянския музей е варовикова милиарна колона, издигната от градския съвет на Никополис ад Иструм през 249 г. в чест на император Траян Деций. Този паметник доказва, че Состра е крайпътна станция, до която минава не само пътят за Филипополис - Ескус, но и друг важен за провинция Долна Мизия път в посока Никополис ад Иструм.

Твърде вероятно е издигането на колоната да е било свързано с преминаването около Состра на самия император, за който се знае, че загива две години по-късно с битка с готите при град Абритус (дн. Разград). Колоната е вторият подобен паметник в зоната пред главната порта на кастела. Първият бе открит през 2016 г. в съседен сондаж. Тя е била посветена на император Филип I Араб през 244 г.

СНИМКИ: Национален исторически музей

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров започва US Open тази вечер с нови надежди
Григор Димитров започва US Open тази вечер с нови надежди
Хаджигенов: Трифонов събори всички мостове, които ние другите построихме
Хаджигенов: Трифонов събори всички мостове, които ние другите построихме