НОВИНИ

Откриха над 1,7 тона нелегален алкохол край Пловдив

Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
12:05, 31.10.2023
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Митнически служители на Териториална дирекция Митница Пловдив откриха 1718,8 литра нелегален алкохол и един нерегистриран обект за дестилиране, при четири отделни проверки през октомври. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Митници".

Най-голямото количество нелегален алкохол за месеца е открито на 18 октомври при проверка в частен имот в пазарджишко село. Там са намерени 78 пластмасови бутилки, всяка с вместимост 10 литра, съдържащи безцветна течност с мирис на алкохол. Общото количество е 780 литра, а съдържанието в бутилките е от 45˚до 95˚. От собственика на имота не са представени документи, удостоверяващи плащането, начисляването или обезпечаването на дължимия акциз.

Нелегален алкохол е открит и при друга проверка на 27 октомври. След получен сигнал служители на Митница Пловдив извършват контролна покупка на 10 литра ракия от мъж на 62 години от старозагорско село в община Братя Даскалови. В хода на проверката е установено, че в имота на мъжа се съхраняват 308 литра безцветна течност с мирис на алкохол, без документи.

По случаите са образувани досъдебни производства.

На 9 октомври служители от отдел „Митническо разузнаване и разследване“ извършват проверка на регистриран малък обект за изваряване на етилов алкохол в друго пазарджишко село. Там са открити пластмасови бутилки с общо 627,8 литра течност с различно алкохолно съдържание – от 30˚ до 73˚.

На 3 октомври митническите служители установяват, че се извършва изваряване на ракия в нерегистриран по закона обект, намиращ се в село в община Карлово. Установени са две съоръжения за дестилиране с вместимост 160 и 500 литра. Открити са и три литра изварен алкохол.

По тези два случая са съставени актове за установяване на административни нарушения.

Общото количество на задържания от Митница Пловдив от началото на годината етилов алкохол без документи за платен акциз е 11 634,7 литра.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изложба "Моите будители" представя олимпийските ни отбори по природни науки
Изложба "Моите будители" представя олимпийските ни отбори по природни науки
Представят новия селекционер на националите ни утре
Представят новия селекционер на националите ни утре