НОВИНИ

Откриха незаконно сметище в защитена зона от НАТУРА 2000 край Маломир

bnt avatar logo
от БНТ
20:34, 03.07.2020
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Незаконно сметище в защитената зона "Котленска планина" от НАТУРА 2000 край село Маломир. След проверка по сигнал на горски инспектори е установено, че камион на община Върбица е депонирал отпадъци в защитената природна територия. Екоинспекцията в Шумен разпореди незабавно почистване на терена.

При редовен оглед на региона горските служители забелязали камион с отпадъци да влиза в гората до село Маломир.

"Проследихме го и го заварихме в момент да разтоварва битови отпадъци в горската територия", заяви Красимир Георгиев, мобилен екип за опазване на горски територии към СИДП.

Заедно с камиона се движел трактор, който след изсипване на отпадъците, ги затрупвал с пръст. А горският път до незоконното сметище бил добре утъпкан със следи от редовно преминаване на тежки камиони.

"Допълнително е наслагван трошен асфалт, за да може автомобилът дори и в дъждовно време да влиза да разтоварва отпадъци", заяви Красимир Георгиев, от мобилен екип за опазване на горски територии към СИДП.

След сигнал пристигнала полиция, която изненадала двамата работници, превозвали боклука. Те признали, че отпадъците са от организираното сметосъбиране във Върбица. Пред екоинспекторите служител на общината обяснил, че общинският камион е в гората заради технически проби.

"Колата не работи, дошла е да пробва копчетата. Като е тръгнала колата, багерът обратно всичко в колата и заминава", заяви Мехмед Джамалов от община Върбица.

"Това е изключително сериозно нарушение. За мене говори за неконтролирано управление на тези отпадъци. Не зная кой, по каква вина, тепърва ще уточняваме, е решил да изсипва тези отпадъци тук, но абсолютно недопустимо", заяви Петър Петров, РИОСВ-Шумен.

До 7 юли община Върбица трябва да възстанови терена в първоначалния му вид. За нарушението на общината ще бъде наложена глоба от 3 000 до 10 000 лева.

Автор: Здравка Русева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Умъртвяват над 170 000 кокошки в Асеновградско село, според собствениците птиците са здрави
Умъртвяват над 170 000 кокошки в Асеновградско село, според собствениците птиците са здрави
Очакванията за засилен трафик на "Кулата" не се оправдаха
Очакванията за засилен трафик на "Кулата" не се оправдаха