НОВИНИ

Откриха огнище на африканска чума по свинете в Ловешко

000 прасета бъдат умъртвени заради ачс село априлци
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
15:34, 10.08.2023
Чете се за: 01:37 мин.
У нас
Слушай новината

Българската агенция по безопасност на храните констатира огнище на Африканска чума по свинете в землището на с. Карлуково, област Ловеч. Ветеринарните инспектори открили изхвърлен труп на домашна свиня без идентификационна марка. Веднага са предприети действия, взети са проби за изследване и резултатите от тях се оказали положителни за болестта, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните.

Определена е 3-километрова предпазна и 10-километрова наблюдавана зона около огнището, в която влизат селата Луковит, Петревене, Тодоричене, Румянцево, Беленци, Дъбен, Батулци, Дъбравата, Орешене, Добревци и Златна Панега, както и селата Кунино и Стояновци от област Враца.

Предприети са мерки за контрол и ликвидиране на заболяването, съгласно правилата на европейското и националното законодателство. Извършени са почистване и многократна дезинфекция на мястото, където е установен трупът.

Предстои осъществяване на епизоотично проучване и проследяване на движението на домашни свине, свързани с населеното място, 35 дни преди установяване на заболяването.

Агенцията по храните напомня, че е от съществено значение стопаните да спазват правилата за превенция на заболяването. Всички случаи на болни и умрели свине трябва да бъдат докладвани незабавно.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Васил Христов: Предолимпийската квалификация е много добра възможност да натрупаме опит срещу силни отбори
Васил Христов: Предолимпийската квалификация е много добра възможност да натрупаме опит срещу силни отбори
Четирима пострадали при катастрофа край разложкото село Елешница
Четирима пострадали при катастрофа край разложкото село Елешница