НОВИНИ

Откриха огнище на инфлуенца в пловдивска птицеферма

потвърдиха огнище инфлуенца птиците област пловдив
bnt avatar logo
от БНТ
17:35, 15.04.2022
Чете се за: 01:57 мин.
У нас
Слушай новината

Българската агенция по безопасност на храните потвърди огнище на инфлуенца А (грип) по птиците в животновъден обект за отглеждане на кокошки носачки в с. Богданица, община Садово, област Пловдив. Предстои хуманно умъртвяване на заболелите и контактни птици, както и предприемане на мерки за неразпространение на болестта.

Издадена е заповед на изпълнителния директор на Агенцията за храните за обявяване и мерки за контрол на огнище на Инфлуенца по птиците. Предстои умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обектите и обезвреждане на труповете под официален надзор и по начин, недопускащ разпространение на болестта.

Около засегнатия животновъден обект са определени: 3-километрова предпазна зона, в която попадат селата от общ. Садово – Богданица и Ахматово, и с. Конуш от община Асеновград. В 10-километровата наблюдавана зона попадат: от община Садово – селата Селци, Болярци, Моминско, Кочево, Караджово, Чешнегирово, Поповица, Милево и гр. Садово; от община Асеновград – селата Избеглии, Козаново, Боянци, Златовръх и Патриарх Евтимово; от община Първомай – селата Татарево и Дълбок извор; от община Раковски – с. Чалъкови.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обектите.

Агенция по безопасност на храните напомня, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве при спазване на хигиенните правила за обработка на храни в домакинството.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СЕМ прие мониторингови доклади за отразяването на войната в Украйна в БНТ и БНР
СЕМ прие мониторингови доклади за отразяването на войната в Украйна в БНТ и БНР
Григор Димитров с фантастичен мач и полуфинал в Монте Карло
Григор Димитров с фантастичен мач и полуфинал в Монте Карло