НОВИНИ

Откриха ски сезона в Банско при топло време и без сняг

bnt avatar logo
от БНТ
16:30, 17.12.2022
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Днес откриха ски сезона в Банско. Липсата на сняг обаче разочарова туристите посетили зимния курорт с надеждата да карат ски в Пирин. Въпреки високите температури обаче, от курорта се надяват на силен зимен сезон.

Липса на снежна покривка, температури над 5 градуса и неработещи оръдия за сняг, заради високите температури - такава беше картината в курорта в деня на откриването днес.

"Когато насрочихме датата за отриване имахме прекрасна снежна покривка, която след 10 дни и топло време изчезна", заяви Иван Обрейков - мениджър на фирмата концесионер.

"Дошъл съм тук да карам ски, не да се разхождам в калта. Днес и утре с приятели, с компания, бирички, по поляната и така. Зимата ще дойде", казва Емил Манолов - турист от София.

"За поредна година сме тук. Аз лично съм малко разочарован, че няма сняг, но надявам се догодина, живот и здраве, януари и февруари пак като дойдем, ще има сняг", допълва Николай Кръстев - турист от Варна.

България е поканила експерти на "Мишлен" за категоризация на ресторанти у нас

Служебният министър на туризма Илин Димитров, който беше гост в "Денят започва с Георги Любенов" каза, че зимните ни курорти тази година ще разчитат основно на българските туристи, а от чужбина очакват туристи предимно от държави като Израел, Полша и Великобритания.

"Банско, Пампорово и Боровец имат едно чудесно съотношение цена – качество, докато в другите курорти буквално избухнаха, при нас те се запазиха на едни разумни нива, като повишението е между 20, 30%, също се отнася и за лифт картите", заяви Илин Димитров - служебен министър на туризма.

Снимки: БГНЕС

С 14% по-скъпо ще плащаме за лифт картите този зимен сезон в Банско. Най-купуваната и тази година е дневната, чиято цена от 79 лева вече с повишението става 90 лева.

В другите ни големи ски курорти Боровец и Пампорово, дати за официално откриване не са обявени, тъй като и там липсва сняг по пистите. Обявени цени за новия сезон няма, но се очаква да бъдат актуализирани през следващата седмица.

Репортер: Али Мисанков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Феновете на Ботев Пд се обявиха против едновременното искане на средства за стадион "Христо Ботев" и стадион "Локомотив"
Феновете на Ботев Пд се обявиха против едновременното искане на средства за стадион "Христо Ботев" и стадион "Локомотив"
Милена Тодорова с 46-то място в преследването в Льо Гран-Борнан
Милена Тодорова с 46-то място в преследването в Льо Гран-Борнан