НОВИНИ

Канцлерът Олаф Шолц откри първия германски плаващ терминал за втечнен газ

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
16:13, 17.12.2022 (обновена)
Чете се за: 03:37 мин.
По света
Слушай новината

В Германия беше открит първият плаващ терминал за втечнен газ. Съоръжението се намира край Вилхелмсхафен, на Северно море и прогнозите са, че годишно може да захранва със синьо гориво над 50 000 домакинства.

В ход е изграждането на още три такива съоръжения. Междувременно Румъния, Унгария, Азербайджан и Грузия подписаха проект за изграждането н подводен кабел за пренос на енергия от възобновяеми източници.

Скоростта, с която Германия успя да изгради и свърже този първи плаващ газов терминал, с който да замени руското синьо гориво, трябва да служи като модел за една нова, по-спокойна германска икономика. Съоръжението цели да гарантира енергийната сигурност на страната, каза още Шолц.

"За това много бързо - в началото на годината, решихме, че искаме да направим всичко възможно, за да гарантираме газовите доставки на Германия, които да се независими от синьото гориво от Русия", заяви Олаф Шолц, канцлер на Германия.

Изграждането на терминала започна дни след началото на руската инвазия в Украйна. Положени са 26 км тръби, които свързват плаващото съоръжение със съществуващата газопреносна мрежа. Във Вилхелмсхафен вече акостира кораба "Хьог Есперанца" със 165 000 кубически метра втечнен газ от Нигерия.

Този вид кораби преобразува течният газ, доставян от танкери, обратно в газообразно състояние, така че да може да бъде подаден към газопреносна мрежа. Това е най-бързото, но и най-скъпото решение в дългосрочен план за покриване енергийните нужди на определена държава, коментират анализатори. Освен край Вилхелмсхафен, плаващи газови терминали ще има още край Брунсбютел, Щаде и Лубмин.

Снимки: БГНЕС

А в Букурещ - Румъния, Унгария, Азербайджан и Грузия подписаха за споразумение за стратегическо партньорство в областта на производството и преноса на зелена енергия. Документът осигурява техническата и финансовата рамка на проекта за изграждане на подводен кабел за пренос на електроенергия от възобновяеми източници. Дължината му ще бъде 1100 км, а мощността 1000 мегавата. Освен лидерите на четирите държави, на подписването присъства и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

"Какъв амбициозен проект! Свързва двата края на Черно море и продължава към района на Каспийско море, може да се използва за цифрова и енергийна комуникация. Ще направи доставките по-сигурни, като използва енергия от възобновяеми източници в Европейския съюз, през Румъния и Унгария. Черноморският електрически кабел е проект с огромни възможности", каза Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК.

Проектът е част от усилията на ЕС да диверсифицира енергийните ресурси от Русия в условията на война в Украйна.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Милена Тодорова с 46-то място в преследването в Льо Гран-Борнан
Милена Тодорова с 46-то място в преследването в Льо Гран-Борнан
Победи за Берое и Шампион 2006 при жените
Победи за Берое и Шампион 2006 при жените