НОВИНИ

Откриха Военноморски координационен център за осигуряване на безопасността в Черно море

bnt avatar logo
от БНТ
16:44, 02.07.2020
Чете се за: 00:39 мин.
Регионални

Военноморски координационен център за осигуряване на безопасността в Черно море беше открит във Варна. Той е част от флота и няма разузнавателни функции. Основните му задачи са обобщаване и събиране на информацията за търговското корабоплаване в Черно море и споделянето й със съюзници от НАТО и с националните морски институции.

12 офицери и цивилни служители ще работят в новооткрития военноморски координационен център.

Амбициите на България са в бъдеще той да прерасне в международен, в център на НАТО. Но това, разбира се, е въпрос на решение на ниво НАТО, каза контраадмирал Кирил Михайлов, командир на Военноморските сили.

В новата структура на Военноморските сили, на този етап обменят информация автоматизирано с министерство на транспорта на САЩ, с виртуалния регионален център на ВМС на Италия и с нашите национални системи, но имат и други амбиции.

При достигане на пълни оперативни способности да успеем да изградим свързаност с морските оперативни центрове на ВМС на Румъния и на Турция, които са нашите съседни партньори, каза капитан II ранг Георги Марков .

Очаква се до една година центърът да изгради техническата част за работа със секретна информация, а до 2023 година да получи акредитация за директен обмен на класифицирана информация с кораби в района на Черно море.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кавалер на абитуриентка от Велико Търново е с положителен тест за COVID-19
Кавалер на абитуриентка от Велико Търново е с положителен тест за COVID-19
Черно море е "екологично неблагоприятно", според неправителствени организации
Черно море е "екологично неблагоприятно", според неправителствени организации