НОВИНИ

Откриват културен център в реставрираната видинска синагога

откриват културен център реставрираната видинска синагога
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
11:38, 04.09.2023
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

Завърши реставрацията и адаптацията на сградата на видинската синагога и превръщането ѝ в Културен център "Жул Паскин". Церемонията по официалното откриване е насрочена за днес.

Сградата е построена през 1894 г. Тя е трикорабна едноабсидна базилика с два притвора, галерии и четири кули. Губи функциите на еврейски молитвен дом през 1950 г. след масовото изселване на евреите от Видин. През 60-те и 70-те години на миналия век се използва за различни нужди. Дълги години тънеше в разруха.

Завърши реставрацията на видинската Синагога (Снимки)

Преди месец реновираната сграда бе посетена от посланика на Израел у нас Йорам Елрон. Той изрази впечатлението си от запазването на автентичността при реставрацията. Според него няма съмнение, че сградата ще се превърне в туристическа атракция за евреите по целия свят, особено за тези от Израел.

Реконструкцията на сградата се осъществи по проект "Реставрация и адаптация на Синагога - Видин в туристически обект "Културен център "Жул Паскин". Проектът се финансира в размер на над 10 млн. лева по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014 – 2020.

На 28 май 2021 г. бе церемонията по първа копка за стартиране на реставрацията и адаптацията на видинската синагога. Реализацията на проекта стана възможна, след като през 2017 г. организацията на евреите в България "Шалом" прехвърли собствеността на сградата на Община Видин.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ограничават временно движението по столичния булевард "Черни връх", променят и автобусни маршрути
Ограничават временно движението по столичния булевард "Черни връх", променят и автобусни маршрути
Втори ден издирват изгубени мъж и жена в Стара планина
Втори ден издирват изгубени мъж и жена в Стара планина