НОВИНИ

Завърши реставрацията на видинската Синагога (Снимки)

завърши реставрацията видинската синагога снимки
bnt avatar logo
от БНТ
09:12, 04.08.2023
Чете се за: 02:00 мин.
Галерия
Слушай новината

Завърши реставрацията и адаптацията на сградата на видинската Синагога и превръщането ѝ в туристически обект Културен център "Жул Паскин".

Напълно обновената и реконструирана Синегога, след като повече от 60 години еврейския храм тънеше в разруха, пръв разгледа посланикът на Израел в България Н. Пр. Йорам Елрон. Официалното ѝ откриване е планирано за началото на септември.

Ремонтните дейност на над 125-годишната сграда стартираха преди две години. Общата стойност на ремонта на еврейския храм възлиза малко над 10 млн. лева.

Снимки: БТА

Сградата на втората по големина Синагога в страната е построена през 1894 г. Архитектурният план е от типа на трикорабна едноабсидна базилика с два притвора, галерии и четири кули. Вътрешният интериор е впечатлявал с колорит и употребата на древноеврейски символи. Олтарът е бил поставен в абсида върху подиум, оцветен в синьо, червено и бронз. Той повтаря архитектурата на старите еврейски храмове: централна част, две кули, арки и колони. Символът на слънцето е бил над олтара. За декорация на сградата са използвани розетки с шестоъгълни звезди, впечатляващи са били цветните стъкла и елегантните решетки на прозорците.

Дейността на еврейския молитвен дом е преустановена през 1950 г., поради масовото изселване на еврейските семейства от града. До 60-те години на миналия век е използван за различни нужди, след което е оставен на произвола на съдбата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Специално пред БНТ: Внучката на първата жена посланичка на САЩ в Източния блок
Специално пред БНТ: Внучката на първата жена посланичка на САЩ в Източния блок
Филип Филипов: Това е срам за ЦСКА, причините са комплексни
Филип Филипов: Това е срам за ЦСКА, причините са комплексни