НОВИНИ

Откриват обновения параход „Радецки“, експерти от НИМ подновяват експозицията на кораба

bnt avatar logo
от БНТ
09:48, 17.09.2020 (обновена)
Чете се за: 00:57 мин.
Регионални

Утре откриват официално обновения кораб "Радецки". Светинята беше ремонтирана със сума в размер на близо половин милион лева, отпусната от държавата.

Плавателният съд беше прегледан и основно ремонтиран в съседна Румъния. Сега вече корабът ще може да прави и плавания по река Дунав. Съвсем нова в него е и експозицията, която показва цялото му славно минало.

Корабът замина на ремонт на 11 ноември миналата година. Връща се напълно обновен и годен да плава на 6 юни тази година.

"В Браила ремонтът се извърши от корабостроителницата, която е румънска корабостроителница, и се направи един така пълен преглед и при необходимост ремонт на корпуса на кораба, като се замерваше и дънната му обшивка, за да бъде тя надеждна", обясни зам.-директорът на Националния исторически музей Надя Николова.

Другата интересна новост е пълна експозиция с документи и експонати от цялото минало на светинята - от пътуването на Ботев и четата му с него, през създаването на 100-процентовото копие, което посещаваме днес.

"Ние подбрахме така най-интересните презентативни експонати, които могат да разкажат историята както на кораба, така и на Ботевата чета. Бих насочил вниманието към летописната книга "Радецки", в която освен че е изработена много красиво и така впечатлява със самия си вид, в нея са оставени впечатленията на тези първи посетители на "Радецки", които през 1966 година идват тук, за да видят възродения исторически кораб", заяви авторът на новата експозиция Михаил Симов.

Макар и обновен и надежден обаче той няма да може да вози туристи по река Дунав заради мерките срещу COVID-19. Те налагат ограничения в броя на пасажерите и това прави плаванията финансово нерентабилни.

Автор: Десислава Пепова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Везенков със силен мач при победа на Олимпиакос
Везенков със силен мач при победа на Олимпиакос
75-годишен шофьор загина на пътя Варна-Добрич
75-годишен шофьор загина на пътя Варна-Добрич