НОВИНИ

Откриват пунктове за ваксинация в големите болници у нас

откриват пунктове ваксинация големите болници нас
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
17:08, 04.07.2022
Чете се за: 02:30 мин.
Още
Слушай новината

Пунктове за ваксинация срещу COVID-19 ще бъдат открити в по-големите болници в страната. Това обяви в Габрово главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който се срещна с лекари от доболничната помощ и здравни служители.

Достъпът до ваксини срещу COVID-19 ще бъде гарантиран чрез пунктове в по-големите болници у нас, посочи Кунчев и напомни, че имунизационните кабинети в регионалните здравни инспекции по места също работят. Засега не се налага въвеждането на противоепидемични мерки, макар увеличаването на случаите на инфектирани в последните две седмици, посочи доц. Кунчев:

"Някакъв особен натиск над болниците все още няма. Горе-долу така е и в Западна Европа, което показва, че тези характеристики на вируса се потвърждават: по-лесно заразен, по-малко опасен".

Системата с ковид зоните вече е проиграна и дали ще бъдат разкрити повторно, зависи от заболеваемостта и това доколко е натоварена системата, посочи главният здравен инспектор и добави, че е трудно да се прогнозира до какви нива ще достигне разпространението на инфекцията:

"В това, че повече хора ще се срещнат с вируса и ще го изкарат леко, на крака за два, три, пет дни, няма нищо толкова фатално. С две думи, ако коронавирусът продължава да се превръща в обикновен респираторен вирус като грипния, то това е добре дошло. Дали ще продължи така обаче, никой не може да каже, защото пък и промените в него продължават".

Комуникацията между лекари и пациенти по проблемите на имунизациите беше тема на проведената в Габрово дискусия с участието на главния здравен инспектори, лекари от доболничната помощ и здравни специалисти.

Свалете приложението BNT News за Android или iOS и научавайте новините първи!


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Младежите по баскетбол завършиха серията от четири контроли с успех над Северна Македония
Младежите по баскетбол завършиха серията от четири контроли с успех над Северна Македония
Локомотив Пловдив приветства четвъртото си ново попълнение
Локомотив Пловдив приветства четвъртото си ново попълнение