НОВИНИ

Отличие за екипа на „Светът на жестовете“

отличие екипа bdquoсветът жестоветеldquo
bnt avatar logo
от БНТ
10:46, 16.08.2022
Чете се за: 01:30 мин.
Общество
Слушай новината

На специална церемония екипът на специализираното предаване за хора с увреден слух „Светът на жестовете“ беше отличен от Националната асоциация на сляпо-глухите в България (НАСГБ) с грамота за значителен принос за делото на сляпо-глухите и тяхната интеграция в обществото.

Събитието се проведе на 15 август, понеделник, в Пловдив. Поводът беше 25-ата годишнина от основаването на Асоциацията на сляпо-глухите. Сред отличените бяха и организации, допринасящи за популяризиране проблемите и постиженията на тези хора, както и съпричастни със съдбата им – Съюзът на глухите в България, Националната асоциация на жестовите преводачи в България и др.

Сляпо-глухотата е двойно сензорно увреждане, което намалява способността ни да чуваме и виждаме като останалите хора. Това възпрепятства обучението и професионалната интеграция на тези хора.

НАСГБ се бори за правата, качественото образование и интеграцията на хората със сляпо-глухота. Към момента членовете на Асоциацията са 505. Тя е ситуирана в град Пловдив, но разполага с 22 структурни подразделения и две териториални групи в страната. Председател на Националната асоциация на сляпо-глухите в България е единственият сляпо-глух юрист в България – г-жа Величка Драганова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Силен взрив във военен склад в Крим
Силен взрив във военен склад в Крим
Йосиф Миладинов и Дениел Ненков отпаднаха на 50 метра свободен стил в Рим
Йосиф Миладинов и Дениел Ненков отпаднаха на 50 метра свободен стил в Рим