НОВИНИ

Отменено е бедственото положение в общините Свиленград, Тополовград и Ивайловград

Отменено е бедственото положение в общините Свиленград, Тополовград и Ивайловград
Снимка: БТА/Архив
bnt avatar logo
от БНТ
18:18, 19.07.2024
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Със заповед на областния управител на Хасково Мехмед Атаман от днес е отменено бедственото положение, което беше обявеното заради големите пожари, които тръгнаха в петък следобед и в събота сутринта миналата седмица в общините Ивайловград, Тополовград и Свиленград. Това съобщиха от пресслужбата на Областна администрация. Отмяната е наложена заради овладените там огнища и преминалата опасност.

Първо огънят пламна преди седмица на територията на Ивайловград и Тополовград и отначало беше обявено частично бедствено положение там. Пожар обхвана в събота сутринта и части на община Свиленград. Той тръгна при косене на трева с косачка от земеделец край село Студена.

Заради трудноовладяемата стихия при силния вятър и пресечна местност огнените фронтовете и в трите общини се разраснаха и това доведе до новата заповед на областния управител, с която той нареди обявяване на пълно бедствено положение.

Двама пострадали, унищожени 110 хил. декара площи, от които 25 хил. са горски фонд, опожарени 12 необитаеми къщи и една обитаема, кравеферма и селскостопанска постройка, е равносметката след от големия пожар в Свиленградско, който горя четири денонощия.

Единият от пострадалите е 60-годишният земеделец, който причини пожара край Студена. Другият е 19-годишен доброволец, който е с обгаряния по цялото тяло и в момента е в критично състояние.

При пожара, който горя в петък и събота на територията на Ивайловградско, са унищожени осем хиляди декара смесена гора. Изгоряха пет обитаеми и още толкова необитаеми къщи.

В община Тополовград пожарът унищожи седем хиляди декара площи. В село Срем огънят е опожари три къщи и две леки коли, обобщиха от администрацията.

С друга заповед, също от днес, областният управител на Хасково забрани косенето на трева, както и машинното почистване на пасища и обработваеми земи, включително и на храсти, в периода между 18 юли и 18 август 2024 година. В тази период след 11:00 часа е забранено и балирането, както и извозването на вече балирани сено и слама.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тадей Погачар триумфира в "кралския" етап на Тур дьо Франс
Тадей Погачар триумфира в "кралския" етап на Тур дьо Франс
Битката за централата на ДПС: Поддръжници на Доган се оплакаха, че кабинетът му е изпразнен
Битката за централата на ДПС: Поддръжници на Доган се оплакаха, че кабинетът му е изпразнен