НОВИНИ

Отпадат по-строгите мерки заради коронавируса в Кюстендил

bnt avatar logo
от БНТ
09:17, 08.03.2021 (обновена)
Чете се за: 02:10 мин.
Регионални
Слушай новината

В Кюстендил от днес маските на открито вече не са задължителни. На този етап и областният кризисен щаб не планира затягане на мерките. Данните за региона обаче остават тревожни, заболеваемостта достигна 530 на 100 хиляди души, а свободни легла за пациенти с коронавирус почти няма.

Трите COVID отделения на болницата в Кюстендил са пълни. 64 души са настанени там към момента, като 10 от пациентите са в доста тежко състояние. От лечебното заведение все пак отчитат леко намаляване на броя на хоспитализираните пациенти. Най-вероятно плановите операции ще бъдат отменени, въпреки че и сега такива почти няма.

"Плановите операции в последния месец, месец и половина при нас са сведени до минимум или почти не съществуват, така че на практика дори и въвеждането на тази мярка с нищо не променя ситуацията при нас, тъй като планови операции ние и без да има такава заповед нямаме", коментира Александър Величков, директор на МБАЛ Кюстендил.

Областният кризисен щаб ще заседава утре, като нови по-строги мерки засега не се предвиждат.

"Разпространението е толкова голямо, масово и дифузно, че на практика всякакви мерки имат сравнително ограничен ефект. Основната мярка е самодисциплината при хората", допълни Александър Величков.

Жителите на Кюстендил приемат по различен начин разхлабването на мерките. Част от тях казват, че превантивно ще продължат да носят маски и на открито.

Расте и броят на желаещите да се ваксинират в Кюстендил. Около 5000 души са се записали за ваксина при личните си лекари, а от областния кризисен щаб са поискали спешно 10 000 ваксини за Кюстендил и региона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ново признание за Мария Бакалова
Ново признание за Мария Бакалова
Христо Щерионов: Буйстващи пътници в самолет могат да бъдат привлечени като обвиняеми за тероризъм
Христо Щерионов: Буйстващи пътници в самолет могат да бъдат привлечени като обвиняеми за тероризъм