НОВИНИ

Отразяването на Зимните олимпийски игри в Китай през погледа на БНТ

отразяването зимните олимпийски игри китай погледа бнт
bnt avatar logo
от БНТ
22:31, 17.02.2022
Чете се за: 02:37 мин.
Спорт
Слушай новината

Преди 6 месеца бяхме в Токио. Игрите тям също бяха съпътствани от рестрикции за пандемията, но прилики между двете големи събития почти няма. В японската столица също имаше ограничения за придвижването на всички хора, замесени във форума, но далеч по-поносими от тези в Китай.

В Токио имаше и езикова бариера, както и сега. Бяхме съпътствани и от известни проблеми с транспорта и преодоляването на големи разстояния. Но хаосът по време на Игрите в Япония беше организиран, работеше се и пропуските в организацията се решаваха бързо.

В Китай ситуацията определено не е същата. Тук проблемите с комуникацията с местните са напълно непреодолими. Хората, които разполагат с базов английски речник са почти неоткриваеми. Когато се появи екстремна ситуация, в която трябва да се вземе бързо решение, това просто няма как да се случи.

Автобуси предвидени по разписание изведнъж изчезват от графика, извозват те до грешна точка или се оказва, че часът, в който трябва да ги използваш е твърде късен. Съответно плановете ти за деня се сгромолясват с пълна сила и се разпадат на парченца, които импровизирано трябва да залепиш, за да се справиш със ситуацията.

В изолацията на спортистите от останалите участници в Игрите също има огромни пропуски. Нееднократно бяхме в едно транспортно средство заедно със състезатели, треньори и други хора от отборите на отделните държави, с които по принцип би трябвали да бъдем в отделни потоци за придвижване. Тук е лесно да бъдеш заблуден и да попаднеш там, където не се очаква да бъдеш. Строгостта, с която домакините от Китай се отнасят към организацията на Игрите, определено е затрудняваща, непродуктивна дори прекалена и проправя пътя, по който грешките излизат наяве.

Дано домакините на следващите два най-значими спортни форума Париж и Милано поемат щафетата с олимпийския огън, оставяйки недоразуменията назад във времето.

Автор: Калин Гугов, специален пратеник на БНТ в Пекин.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Величка Недялкова: Игрите в Пекин са първите зимни, които се провеждат на три различни места
Величка Недялкова: Игрите в Пекин са първите зимни, които се провеждат на три различни места
Откриха мъртво 11-годишното момиче, изчезнало в Монтанско
Откриха мъртво 11-годишното момиче, изчезнало в Монтанско