НОВИНИ

Отстъпка от 25 ст./л гориво и по-евтин обществен транспорт при доход до 1000 лв., обмислят от Министерството на икономиката

Николай Минков
от Николай Минков
10:49, 22.12.2022 (обновена)
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Отстъпката от 25 стотинки на литър гориво ще продължи и през 2023 докато не бъдат подготвени следващите мерки, които да я заместят. Това заяви в интервю за БНТ министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов.

Парите за отстъпката за литър гориво ще се взимат от свръхпечалбите на "Лукойл".

"Повече пари от държавният бюджет няма да бъдат давани по тази мярка. Те ще се взимат от изземване на свръхпечалбите на "Лукойл", каза министърът на икономиката.

Очакваните постъпления са между 700 и 800 милиона лева. Точната сума, която ще бъде преразпределена от свръхпечалбите на петролното предприятие, се определя от ясна формула, в която влиза и моментната цена на различните сортове петрол, обясни министър Стоянов.

Новите мерки, които подготвя ведомството, предвиждат отстъпка да има само за хората с доход до около 1000 лева на месец. Те ще ползват и намаление за обществения транспорт. В момента се изработват техническите параметри на новите мерки като целта е те да влязат в сила от февруари.

"За момента това, около което се въртим, е хора с доходи до 1000 лева, така че мярката наистина да е социална. И другият важен момент е, че освен за горива, тя ще се насочи и към обществения транспорт, тъй като и в духа на зелената сделка да се стимулира груповото пътуване, а не всеки с личния си автомобил, но и много от хората, които са с доходи до 1000 лева нямат лични автомобили и те на практика са били изключени от всякаква компенсация", посочи той.

Предвижда се хората, които отговарят на критериите за отстъпката, да доказват това с документ, издаден от общините.

Преди да влязат в сила, ще бъдат спазени всички законови процедури, включително, ще минат и през обществено обсъждане, увери министърът.

Според него удължаването на мярката и през януари не е нерегламентирана държавна помощ и не противоречи на изискванията на ЕС, защото е временна.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Десислава Атанасова: ПП са в делюзия, не са се срещали с никого от ръководството на ГЕРБ
Десислава Атанасова: ПП са в делюзия, не са се срещали с никого от ръководството на ГЕРБ
Бруклин Нетс с трето най-добро постижение в историята на НБЛ
Бруклин Нетс с трето най-добро постижение в историята на НБЛ