НОВИНИ

Депутатите приеха на първо четене намаляване на цените на горивата

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
09:51, 22.12.2022 (обновена)
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

Докато МС обмисля как да удължи сегашната компенсация за потребители на горива, депутатите приеха на първо четене тя да се увеличи до 1 лев догодина.

Близо 2 часа отне на депутатите да дебатират по предложения законопроект. Обратно на предложението на МС те не стесняват кръга от лицата, които ще получават компенсация - вместо само битовите потребители, компенсация от 1 лев ще получават и фирмите.

Също по нов начин ще бъдат набирани и средствата. Предвижда се те да бъдат събирани от рафинериите, които внасят руски суров петрол, на база на дерогация, като ще се изплаща компенсация от близо на килограм, която ще се изчислява. След това събраните средства ще се връщат към битовите потребители.

От Министерството на финансите са против тази мярка, защото смятат, че по този начин се създават условия за допълнително мито на територията на територията на ЕС и това трябва да бъде съгласувано с Брюксел. Също така смятат, че това противоречи и на европейските правила, както противоречи и досега действащата мярка.

"Целта на нашия законопроект е да върнем надвзетата сума на тези, които са я надплатили. Ако чакаме преразпределението на данък печалба, той няма как да стигне до потребителите", заяви Теменужка Петкова, ГЕРБ-СДС.

"Явно ще слушаме за левчето и на второ четене, но според нас то в крайна сметка няма да се случи и ще е една загуба на пленарно време и поредната евтина политическа пропаганда", каза Радослав Рибарски от "Продължаваме Промяната".

"Ние от БСП няма да подкрепим законопроекта и държа да бъда пределно ясен - не защото тук има коалиция "Лукойл" или някаква друга, а просто фактите са съвсем ясни", заяви Драгомир Стойнев от БСП.

"Честно казано съм изключително притеснен. Евроатлантическото мнозинство от шест партии в този парламент в момента се опитва да работи против европейските директиви", заяви Цончо Ганчев от "Възраждане".

"Юридически трябва да бъде въведено така между първо и второ четене, че категорично по европейското право да няма претенции, че нарушаваме общностното законодателство", каза Мартин Димитров от "Демократична България".

"Ще подкрепим този законопроект, въпреки че премахнахме програмата за освобождаване на газа, така че ви призовавам, като се борите, да се борите изцяло", коментира Георги Самандов от "Български възход".

"ДПС няма как да не подкрепим Закон за компенсиране на разходите на потребителите на моторни горива", заяви Рамадан Аталай, ДПС.

Вижте и още във включването на Цветелина Катанска.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бет Мийд е Спортист на годината във Великобритания
Бет Мийд е Спортист на годината във Великобритания
Марин Абаджиев и Брияна Иванова са победители в турнир по тенис до 14 г.
Марин Абаджиев и Брияна Иванова са победители в турнир по тенис до 14 г.