НОВИНИ

Пълен държавен контрол върху вноса на храни и стоки предлагат от ПП-ДБ

пълен държавен контрол вноса храни стоки предлагат
bnt avatar logo
от БНТ
18:09, 21.02.2024
Чете се за: 05:22 мин.
У нас
Слушай новината

Пълен държавен контрол върху вноса на храни, животни и други стоки, а служителите на БАБХ, които работят на граничните пунктове, да минават проверки за надеждност в ДАНС. Това са част от предложенията, които ПП-ДБ са внесли днес в земеделската комисия в парламента.

Чрез изменения на Закона за управление на агрохранителната верига се цели постигане на пълен фитосанитарен и ветеринарно санитарен и здравен контрол на граничните пунктове. Мерките предвиждат пълен държавен контрол върху вноса на храни, животни и други стоки, в това число документални и физически проверки, лабораторни изпитвания, помощни товаро-разтоварни и други дейности.

Промените в закона предвиждат лицата, които ще извършват съответните дейности на граничните пунктове, назначавани от БАБХ, да минават проверка за надеждност пред органите на ДАНС.

Целта на законодателните промени е гарантиране на обективен, стриктен и прозрачен държавен контрол на вноса и износа на храни през българската граница и покриване на високите критерии на Шенгенското пространство, аргументират се от ПП-ДБ.

Това са конкретните законови промени, които ПП-ДБ предлагат:

"§1 Чл. 51 се изменя както следва:

1. Създава се нова ал. 2 със следния текст:

(2) Документалните и физическите проверки, проверка за идентичност и лабораторните изпитвания на проби на категории животни и стоки по чл. 47, параграф 1 от Регламент (EС) 2017/625 за целите на официалния контрол, извършван на територията на граничните контролно-пропускателни пунктове, се осъществяват единствено от представителите на компетентния орган (ветеринарносанитарни, фитосанитарни или здравни инспектори) и в лаборатории на Българската агенция по безопасност на храните. Тези дейности не могат да бъдат превъзлагани.

2. Създава се нова ал. 3 със следния текст:

(3) Помощните товаро-разтоварни и други действия, необходими за осъществяване функциите на компетентните органи се осъществяват само от служители или лица в трудови правоотношения с компетентния орган. Тези дейности не могат да бъдат превъзлагани.

3. Създава се нова алинея 4 със следния текст:

(4) Преди назначаване на лицата по ал 3. спрямо тях се извършва проверка за надеждност и съответствие с мерките за защита на националната сигурност от служители на Държавна агенция национална сигурност по ред определен с писмена заповед на Председателя на ДАНС. Проверките включват и използване на техническо средство - полиграф и се извършват от служители на Държавна агенция национална сигурност по ред определена писмена заповед на Председателя на ДАНС

4. Създава се нова алинея 5

(5) Наблюдение върху действията и работата на лицата по ал. 2 и ал 3 се извършва чрез система за видеонаблюдение, която е интегрирана със системите на Държавна агенция национална сигурност и главна дирекция борба с организираната престъпност към МВР

5. Досегашната ал. 2 става ал. 6

6. Досегашната ал. 3 става ал. 7

7. Досегашната ал. 4 става ал. 8

8. Досегашната ал. 5 става ал. 9

9. Досегашната ал. 6 става ал. 10

ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§2 Законът влиза в сила от датата на неговото обнародване в Държавен вестник.

§3 Всички лица извършващи дейности по §1, т. 2 продължават дейността си до издаване на заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните, въз основа на решение на МС, с което се приема доклада на агенцията, относно готовността й за изпълнение на дейностите по §1, т.2., в срок не по-късно от една година от влизане в сила на този закон.

§4. В 6 месечен срок от влизането на закона в сила БАБХ изгражда интегрирана система за видеонаблюдение в съответствие с чл 51, ал 5."

От май 2022 г. фитосанитарният контрол на ГКПП "Капитан Андреево" - границата с Турция, през която минават и най-много стоки - се извършва от държавата, която иззе функциите на частна фирма.

В началото на миналата година МВР започна проверка на границата, известна още като "златния гьол" заради установени редица нарушения - както за цялостния начин, по който е стопанисван обектът, така и заради информация, че касови апарати на частната фирма не са били свързани фискално със системата на НАП. Тогавашният служебен министър Иван Демерджиев уточни, че няма нито едно производство и преписка по този повод.

Впоследствие ГКПП "Капитан Андреево" стана стратегически обект от значение за националната сигурност. След като държавата пое контрола на границата, бе съобщено, че на място ще бъде изградена лаборатория. Тя вече е готова, а дейността ѝ трябва да започне до края на този месец.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест срещу освобождаването на шофьора, убил Филип на пешеходна пътека
Протест срещу освобождаването на шофьора, убил Филип на пешеходна пътека
Прокуратурата разследва смъртта на 2-годишното момиченце, починало във великотърновската болница
Прокуратурата разследва смъртта на 2-годишното момиченце, починало във великотърновската болница