НОВИНИ

Паметна плоча на братята Атанас и Любомир Далчеви беше открита в Солун

паметна плоча братята атанас любомир далчеви беше открита солун
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
22:32, 15.09.2024
Чете се за: 03:20 мин.
По света
Слушай новината

Паметна плоча на братята Атанас и Любомир Далчеви беше открита в Солун по инициатива на БТА и на Генералното консулство на България там.

"Атанас Далчев е учител не само по поезия, по големи ценности и изключително майсторство, но той е учител по обществено поведение. Днес в България трябва да си спомним за това", заяви Бойко Василев, водещ на „Панорама“ по Българската национална телевизия, по време на днешното откриване на паметната плоча на в родния им град Солун, Гърция. Плочата е разположена в двора на сградата на консулството.

„Изключително се вълнувам. Освен че съм в един от любимите си градове, аз докосвам най-важната тема в живота си – връзката между европейското и българското, между световното и родното. Какво по-голямо доказателство за тази връзка от личността на Атанас Далчев“, посочи Бойко Василев.

„Това е човекът, който не направи никакъв публичен компромис. Това е човекът, който предпочете да мълчи, вместо да се окаля с глупости, лъжи, пропаганда и всичко останало. Това е авторът на прочутата реплика, че в България има много таланти, но няма характери. Винаги съм си мислил, че силата, която е имал Далчев, е това, което обединява българите от Македония – чепатото, инатът, характерът, силата. Тази сила трябва да усетим днес“, каза още журналистът.

Успяхме да увековечим важни за историята ни личности, посочи Антон Марков, генерален консул на България в Солун.

„Много се вълнувам от днешния ден, защото това е един много хубав ден за Генералното консулство. Преди няколко месеца, когато се видяхме с г-н Кирил Вълчев, генерален директор на Българската телеграфна агенция, решихме, че трябва да направим нещо за българите в Солун – да увековечим наши личности, които са важни не само за историята на България, но и на Гърция. На шега решихме и започнахме това мероприятие. Искахме да се случи за рождения ден на Атанас Далчев, но по обективни причини не можахме. Тогава си дадохме срок, че до 15 септември ще го направим. Щастлив съм, че успяхме. Искам да благодаря на роднините, на семейство Далчеви, както и на всички специални гости, които са дошли тук на това много важно за нас събитие. Сигурен съм, че Българската телеграфна агенция и Генералното консулство в Солун ще продължим и занапред да прави само хубави дела“, посочи Марков.

"България трябва да поставя знаци по света на места със следи от бележити българи", заяви генералният директор на Българската телеграфна агенция Кирил Вълчев по време на церемонията по откриването на паметната плоча.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стрелба в близост до Тръмп
Стрелба в близост до Тръмп
Валентин Илиев: Създадохме голям брой положения, но не успяхме да ги реализираме
Валентин Илиев: Създадохме голям брой положения, но не успяхме да ги реализираме