НОВИНИ

Панатинайкос пречупи Фенербахче и мечтае за титла №7 в Евролигата

На финала Панатинайкос ще срещне Реал Мадрид или Олимпиакос

панатинайкос сломи макаби тел авив върна серията атина пети решителен мач
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: BGbasket.com
21:25, 24.05.2024
Чете се за: 03:22 мин.
Спорт
Слушай новината

Панатинайкос мечтае за титла №7 в Евролигата. Момчетата на Ергин Атаман се наложиха над Фенербахче със 73:57 в първия полуфинал насред Берлин. В “Юбер Арена” гърците държаха съдбата си в свои ръце през почти целия мач, но едва в последната част окончателно убиха мечтите на играчите на Шарунас Ясикевичус за финал в германската столица.

Двубоят не бе лишен от звездно присъствие, тъй като на трибуните в съоръжението бяха легендарният Скоти Пипън и Янис Андетокумбо. Така “детелините” се завърнаха на финала в най-комерсиалната клубна надпревара на Стария континент след 13-годишна пауза.

В спора за златото “зелените” ще имат за съперник победителя от втората двойка между Олимпиакос и Реал Мадрид, които ще се срещнат по-късно тази вечер. От своя страна турците ще спорят за бронза срещу загубилия.

Символичните домакини често правеха каквото си поискат със защитата на своите съперници в началото, като Джериан Грант, Мариус Григонис и Матиас Лесор се отличаваха в тези моменти за първа двуцифрена преднина. Въпреки че Сертач Шанлъ се опита да вдъхне доза живот на символичните гости, гърците не срещнаха особени затруднения да се радват на аванс от 9 точки след 10 минути игра.

Кенрик Нън последва примера на своите съотборници и за отрицателно време спря опитите за обрат на турците, връщайки настроението в редиците на “детелините” за старт на втората част. Марко Гудурич и Найджъл Хейс-Дейвис се оказа катализатори на нов подем за “фенерите”, но “зелените” не се огънаха и съумяха да останат на лидерската позиция, за да се изстрелят на голямата почивка при 38:36 в своя полза.

Грант и Лесор влязоха в ролята на основни фактори за тима от Атина, който се бореше със зъби и нокти да не загуби водачеството си и в началните моменти на второто полувреме. Отборът от Истанбул за пореден път показа, че не възнамерява да се примирява със ситуацията чрез проблясъците на Нейтън Сестина и Хейс-Дейвис. Това обаче не спря гърците да се радват на актив от 6 точки в края на предпоследния период.

Гърците продължиха в същия дух и през финалната десетка, а Лесор на няколко пъти открадна шоуто. Освен това защитата им започна да работи на още по-добри обороти, което им отвори пътя към нова двуцифрена разлика и победата.

Матиас Лесор даде тон на "детелините" със 17 точки и 10 борби. Кендрик Нън се разписа с 14 точки, Джриан Грант остави на сметката си 13.

Найджъл Хейс-Дейвис отвърна за "фенерите" с 14 точки. Марко Гудурич и Нейтън Сестина завършиха с по 10.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антъни Генов се класира за финала на двойки на турнира по тенис в Матаро
Антъни Генов се класира за финала на двойки на турнира по тенис в Матаро
Спартак Плевен изравни серията с Черноморец за бронза в НБЛ
Спартак Плевен изравни серията с Черноморец за бронза в НБЛ