НОВИНИ

Папа Франциск пристигна на тридневна визита в Унгария

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
11:15, 28.04.2023 (обновена)
Чете се за: 03:47 мин.
По света
Слушай новината

86-годишният папа Франциск пристигна на тридневно посещение в Унгария. Той предупреди за рисковете от възхода на национализма в Европа.

Пред унгарските лидери Светият отец посочи, че приемането на мигранти наравно с останалата част от континента би било истинска проява на християнство.

В емоционална реч в присъствието и на премиера Виктор Орбан папата се обяви за отхвърляне на "самоцелните форми на популизъм" и тясно националистическите интереси.

Франциск призова за завръщане на "европейския дух", замислен от основателите на модерна Европа след Втората световна война и каза, че държавите трябва да "погледнат отвъд националните граници".

Папата отново се обяви за спиране на войната в Украйна и посочи необходимостта от "творчески усилия за мир", за да бъдат заглушени хората, които нарече "солисти на войната".

На международно равнище изглежда, че политиката служи повече за разпалване на емоции, отколкото за решаване на проблеми, тъй като зрелостта, постигната след ужасите на войната, отстъпва място на завръщане към един вид юношеска войнственост, посочи главата на Римокатолическата църква.

"В този исторически момент Европа има решаващо значение, тъй като благодарение на своята история тя представлява паметта на човечеството. В този смисъл тя е призвана да поеме подобаващата си роля, която е да обединява тези, които са далеч един от друг, да приветства други народи и да отказва да смята някого за вечен враг. Следователно е жизненоважно да възстановим европейския дух", заяви папа Франциск.

Посещението в Унгария е първо пътуване на Франциск след болнично лечение от бронхит през март. Запитан от репортери в самолета за здравословното му състояние той се пошегува, че "все още е жив" и добави, че "упоритите плевели никога не умират". Светият отец изпълнява обещанието си да направи официално посещение в Унгария.

През 2021 година той спря само за седем часа в Будапеща на път за Словакия, с което засегна чувствата на много унгарци. Премиерът Орбан и папата се разминават във вижданията си за мигрантите от Близкия изток и Африка в Европа. Светият отец вярва, че трябва да бъдат приемани хората, които бягат от бедност и войни.

Виктор Орбан изтъква, че няма да допусне превръщането на Унгария в "имигрантска държава", каквито според него са станали други европейски страни. При последното посещение на папата в Будапеща преди две години той го помоли "да не допуска гибелта на християнска Унгария".

Будапеща подкрепя украинската кауза, но има силни икономически връзки с Русия и отказва да изпрати оръжие на Киев.

Папата призовава за всеобща забрана за трафика на оръжие и свиване на оръжейното производство. Същевременно той казва, че изпращането на оръжие за Украйна е морално приемливо, ако то се използва за самоотбрана.

Снимки: БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Веселин Топалов разделя първото място след втория ден на шахматния турнир в Саламанка
Веселин Топалов разделя първото място след втория ден на шахматния турнир в Саламанка
Злато и бронз за България в първия ден на Европейското клубно първенство по таекуондо в София
Злато и бронз за България в първия ден на Европейското клубно първенство по таекуондо в София