НОВИНИ

Парамедик изроди бебе в линейка в Бургас

парамедик изроди бебе линейка бургас
bnt avatar logo
от БНТ
11:11, 23.02.2024
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Парамедикът Борислав Караниколов сам изроди бебе в линейка в центъра на Бургас. Случаят е от вчера. Филиалът за спешна медицинска помощ в Община Средец, където той е на смяна, получава обаждане за започнало раждане от село Орлинци.

"Жената ни чакаше в центъра на селото. Качихме я, имаше контракции. Докато пътувахме, контракциите станаха на 2-3 минути и бебето се роди две минути преди да стигнем болницата", разказа Борислав Караниколов.

Това се случва на кръстовище "Трапезица", което се намира на метри от Университетската болница в Бургас, докато линейката лети с включени сирени към болницата.

"Не беше много удобно, трябваше да се подпра на стената, за да асистирам на майката. Детето изплака почти веднага. Тези няколко минути ми се сториха много дълги", споделя парамедикът.

Но си спомня наученото в университета и без колебание го прилага. Бебето е момиче, а майката му е дала име като своето. В момента и двете се намират в УМБАЛ-Бургас и състоянието им е добро. Борислав Караниколов е придобил професията си в бургаския университет "Проф. д-р Асен Златаров". Работи като парамедик на линейка от година и половина.

През курортния сезон помага в лекарски кабинет, оказва спешна помощ и на футболни мачове. Горд е с професията си, но не крие, че среща трудности – въпреки липсата на кадри в системата на Спешната помощ там трудно назначават парамедици.

"Постъпката на Борислав е поредното доказателство, че мястото на парамедика е в Спешната помощ при ясно определени правила и задължения, които трябва да носи. Колегите са отлично подготвени за реакция при спешни състояния, катастрофи, битови инциденти. Нашата работа за регулирането на професията продължава, защото е недопустимо при трайно незаети 45% от местата в Спешната помощ техните умения да не се използват. Парамедикът е гръбнак на системата на Спешната помощ в цяла Европа", коментират от Съюза на парамедиците в България.

Автор: Давид Сукнаров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължават опитите за евакуация на пациенти от болницата "Насър" в Газа
Продължават опитите за евакуация на пациенти от болницата "Насър" в Газа
Карим Бензема отбеляза автогол, но се реваншира с асистенция за успех на Ал Итихад в Азиатската Шампионска лига
Карим Бензема отбеляза автогол, но се реваншира с асистенция за успех на Ал Итихад в Азиатската Шампионска лига