НОВИНИ

Парите на София - СОС гласува бюджета за 2024

Тереза Кънчева
от Тереза Кънчева
12:11, 28.03.2024
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Столичните общински съветници гласуват проекта за бюджет на София за 2024 година. Предложената план-сметка е в размер на над 2,6 млрд лв.

Предложенията на ПП-ДБ-СС са за увеличение с 58,9 млн. лв увеличение на инвестициите за здравеопазване, социални грижи, образование, ремонти и други.

"Ще бъде гласуван, надяваме се, един уникален бюджет. Неслучайно използвам тази дума, защото той е рекорден за размерите на София и никога до този момент не е бил в такъв размер. За първи път имаме толкава демократичен бюджет. Никога досега не са били включвани толкова много предложения на гражданите и опозицията при изготвянето на капиталовата програма", коментира Борис Бонев от ПП-ДБ-СС.

От групата на ГЕРБ-СДС заявиха, че няма да пречат на приемането на план-сметката и я сравниха с бюджета, предложен от бившия кмет Йорданка Фандъкова.

"В капиталовата програма, в ремонтите и инвестициите ще видите съвпадение над 95% с бюджета "Фандъкова", който ние подкрепихме през септември. Надявам се да не използват тази подход и в бъдеще. Ние винаги сме били отговорни, няма да се запънем и да тропаме с краче, да правим напук на някой, защото ще правим напук на гражданите", заяви Георги Георгиев, ГЕРБ-СДС.

От БСП се обявиха против предлаганата план-сметка.

"Разбира се, че няма да го подкрепим бюджета. Както и колегите казаха преди нас - е плах и неамбициозен, но най-странното е, че има 90% припокриване и ние говорихме и на групата на ГЕРБ докато бяха управляващи, че всъщност и техните бюджети бяха неамбициозни и не са решили нито един хроничен проблем в града. И в момента викаме продължение на тази политика, която за нас е неприемлива", заяви Иван Таков от БСП.

На критиките кметът на София Васил Терзиев отговори така:

"Чух някои от вас да казват, че подкрепата на бюджета е политическа заявка. Със сигурност е такава - това е подкрепа на бюджета на софиянци. Няма нищо политическо в по-добър транспорт, няма нищо политическо в повече детски градини, училища, култура, чистота".

Вчера план-сметката беше одобрена от финансовата комисия на Столичния общински съвет.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Национален синдикат "Защита" протестира за по-високи заплати (СНИМКИ)
Национален синдикат "Защита" протестира за по-високи заплати (СНИМКИ)
Мария Габриел призова през предизборната кампания да не се нарушава добрия тон между партиите
Мария Габриел призова през предизборната кампания да не се нарушава добрия тон между партиите