НОВИНИ

Париж 2024: плажен волейбол пред Айфеловата кула и фехтовка под стъкления покрив на Гран Пале

Най-емблематичните забележителности ще домакинстват различни спортове от Олимпийските игри

париж пуснаха специално приложение градския транспорт олимпийските игри лятото
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
13:24, 22.07.2024
Чете се за: 03:40 мин.
Спорт
Слушай новината

Участниците на Олимпийските игри в Париж ще имат възможност да се състезават в някои от най-емблематичните забележителности на френската столица.

Освен легендарни спортни съоръжения като "Стад дьо Франс" и "Ролан Гарос", организаторите са предвидили част от спортовете да се проведат в сградите-символи на Париж.

Айфеловата кула

Емблемата на Париж и една от най-известните сгради в света също ще бъде арена на спортни битки. Точно пред Айфеловата кула е изградено игрище за плажен волейбол с временни трибуни за 12 000 зрители. Феновете на този спорт ще могат да се наслаждават на уникална гледка, докато гледат атрактивни спортни изпълнения.

Гробницата на Наполеон

Великият френски пълководец и император е погребан в историческия комплекс Hotel des Invalides, чието строителство е завършено през 1687 година по времето на крал Луи XIV. В градините на тази изключителна сграда ще премерят сили най-добрите състезатели в стрелбата с лък.

Дворецът Версай

Една от най-посещаваните туристически дестинации в Париж, в чиито пищни зали крал Луи XVI и Мария Антоанета организират грандиозни балове преди избухването на Френската революция. Версай продължава да бъде символ на изобилието и дом на изключителни произведения на изкуството. Пред двореца е изградена временна арена, на която ще се проведат част от състезанията с коне и петобой.

Площад Конкорд

Най-големият площад в града свърза Шанз-Елизе и Лувъра, а именно тук през 1793 година са гилотинирани Луи XVI и Мария Антоанета. През 2024 на емблематичния централен площад ще се проведат състезанията от набиращите все по-голяма популярност градски спортове: брейк танци, скейтбординг, спортно катерене, баскетбол 3х3 и ВМХ фрийстайл.

Гран Пале

Построен за световното изложение през 1900 година, това бижу на парижкото великолепие може да се похвали с най-големия стъклен покрив в Европа, поддържан от 6000 тона стоманена арматура. Гран Пале е затворен за реновация през 2021 година и ще бъде отворен за публиката през 2025. Именно под този спиращ дъха покрив ще се проведат надпреварите по фехтовка и таекуондо.

Стадион "Ив дьо Маноар"

Малко съоръжения по света могат да се похвалят, че са приемали състезания от две различни Олимпийски игри. Построен през 1907 година и реновиран за Игрите през 1924, преди век стадион "Ив дьо Маноар" е основната спорта арена и приема лека атлетика, колоездене, езда, гимнастика, тенис, футбол, ръгби и други. Това лято стадионът ще има по-ограничена роля и ще бъде домакин на надпреварата по хокей на трева, превръщайки се в единственото спортно съоръжение във Франция, участвало в две издания на Олимпийските игри.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спецакция от всички служби за сигурност се провежда на летище София
Спецакция от всички служби за сигурност се провежда на летище София
Михаил Атанасов: Българите спечелиха много престижни победи на Уимбълдън
Михаил Атанасов: Българите спечелиха много престижни победи на Уимбълдън