НОВИНИ

Михаил Атанасов: Българите спечелиха много престижни победи на Уимбълдън

Националният треньор отличи изявите на младите състезатели

Денислава Глушкова Михаела Цонева Дария Великова Михаил Атанасов
Снимка: Българска федерация по тенис
bnt avatar logo
от БНТ
13:07, 22.07.2024
Чете се за: 07:50 мин.
Спорт
Слушай новината

За първи път в историята България имаше четвъртфиналистки и на сингъл, и на двойки в турнир от Големия шлем при девойките. Това се случи на Уимбълдън под зоркото око на националния треньор Михаил Атанасов и техническия директор на Българската федерация по тенис Йордан Божинов.

- Как се представиха българските тенисисти на турнира за юноши и девойки на Уимбълдън?

Михаил Атанасов: Повече от прекрасно. Въпреки краткото време те успяха да се адаптират към специфичната настилка и да покажат много добра игра. Спечелиха много престижни победи и не допуснаха загуби срещу отстъпващи им по класа тенисисти.

- Каква е оценката ви по отделно за всеки от тях?

- Михаил Атанасов: Анас Маздрашки отново имаше проблем с контузия в кръста, която се обостри в мача за влизане в основната схема. Заради нея трябваше да промени начина си на игра, а причината беше, че не можеше да се движи добре по корта. Опитваше да свършва разиграването с малко удари. На няколко пъти му се получи, но беше затруднен от болки при сервирането и това се оказа решаващо.

Александър Василев показа много силен тенис и беше много близо да елиминира №6 в схемата Ян Кумстат от Чехия. И в трите си мача беше доминиращ на корта. Игра много правилно тактически, спазваше тактиката си и указанията на треньора. Използваше максимално силните си страни и беше много прецизен в ударите си. Може би не му достигна игровия опит в такъв тип мачове за да победи един от топ поставените играчи.

Йордан Божинов: Говорих след мача с треньора на Кумстат, който каза, че ако не е бил сервиса на чеха, този мач е нямало как да бъде спечелен. Призна, че Кумстат е бил надигран, но с начален удар и психическа стабилност е стигнал до победата.

Василев в тандем с Андреас Тимини от Кипър стигнаха до втория кръг на двойки, но там загубиха от първите поставени Федерико Чина от Италия и Максим Мрва от Чехия.

Михаил Атанасов: При девойките Йоана Константинова не успя да се адаптира много добре към тревата. Имаше колебания както игрово и така и психически. Йоана игра срещу момиче с „уайлд кард", което има много повече опит в играта на трева. Британката знаеше много добре как да не позволи на Костантинова да покаже своя потенциал.

Елизара Янева загуби от поставената под №11 в схемата Уакана Сонобе от Япония, след като предната седмица я победи на турнира в Роухямптън. В този мач Елизара не успя да се справи добре със сервиса на противничката си. Сонобе игра перфектно и трудно можеше да бъде победена.

Йордан Божинов: На двойки Янева в тандем с Денчева игра много по-освободено и с по-голямо настроение. Двете не спряха да се усмихват и направиха страхотен мач срещу финалистките от миналата година Изабел Лейси и Хана Клъгман от Великобритания. Бяха на път да елиминират шестите поставени Емерсън Джоунс от Австралия и Виктория Паганети от Италия, но при 4:0 в решителния тайбрек Джоунс направи невероятно щастлива пресечка, когато топката от филето падна в полето на нашите и това обърна всичко.

Михаил Атанасов: Ива Иванова започна срещу много опитна състезателка на трева в лицето на Изабел Лейси, но успя да я пречупи със силна игра. Британката е стигала до топ 600 в ранглистата при жените и има доста мачове на тази настилка. По принцип Ива не се чувства много добре на зелено, но успя да се адаптира и да намери правилната формула към успеха. Във втория си мач Иванова победи убедително Рейна Гото от Япония, но на осминафиналите не можа да се противопостави на бъдещата финалистка Емерсън Джоунс от Австралия.

Трябва да отбележим и класирането на Ива Иванова в Уакана Сонобе от Япония до четвъртфиналите на двойки. Ива няма толкова игрова практика на двойки, колкото нейната партньорка, но успяха да направят добър тандем. На четвъртфиналите налетяха на шампионките от Australian Open Тайра Грант/Ива Йович и логично нямаха голям шанс.

Росица Денчева имаше много тежък жребий. Във втория кръг елиминира поставената под №8 Мингъ Сю от Великобритания, която предната седмица игра и в квалификациите при жените на Уимбълдън. Роси показа завидни умения и намираше правилните решение във важните моменти. Имаше перфектната контраатакуваща тактика на агресивната игра на Сю. Денчева беше много по-добро подготвена тактически в този мач от нейната съперничка. Същото може да са каже и за убедителната победа в третия кръг срещу Соня Женихова от Германия. На четвъртфиналите Роси игра срещу бъдещата шампионка Рената Ямрихова от Словакия, а срещу нея никоя състезателка не успя да направи нищо през целия турнир. Освен това мачът бе на голям корт и пред много публика, което също повлия за представянето на Денчева.

- На какво се дължи силното представяне на състезателите ни на Уимбълдън?

- Йордан Божинов: Демонстрираха много висока тактическа култура. Всяка вечер Мишо изготвяше дълги и подробни анализи на играта на съперниците. Акцентираше върху слабите им страни и как да бъдат експлоатирани. Мачът на Денчева срещу Сю беше отличен пример за противодействие срещу агресивна игра. Това направи впечатление и на хората от ITF като директорката на отделя за развитие Деби МакКормик, която похвали българския щаб за подготовката.

- Как се справяхте с паузите около дъжда, а те бяха много в този турнир?

- Михаил Атанасов: Това беше едно от нещата, които трябваше просто да приемем. Защото имаше дни, в които се чакаше повече от 8 часа да започне мача. Справихме с това и се стараехме да мислим положително и да не се изнервяме от неща, които не зависят реално от нас. Въпреки че не беше лесно, защото доста пъти състезателките започваха да загряват в очакване на мача си, а той биваше отложен.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предупреждение за значителни валежи в някои части на страната
Предупреждение за значителни валежи в някои части на страната