НОВИНИ

Париж 2024: Тони Естанге подкрепя участието на руски и беларуски спортисти под неутрален флаг

Шефът на организационния комитет на Игрите в Париж заяви, че намира за неуместно санкционирането на спортисти, които не носят отговорност в международни конфликти.

Вяра Илиева
от Вяра Илиева
11:27, 01.01.2024
Чете се за: 02:35 мин.
Париж 2024
париж 2024 тони естанге подкрепя участието руски беларуски спортисти неутрален флаг
Слушай новината

Президентът на организационния комитет на Париж 2024 каза, че подкрепя участието на руски и беларуски спортисти под неутрален флаг в Олимпийските игри, които започват на 26 юли т.г., и ще продължат до 11 август.

Тони Естанге, заяви, че подкрепя "условната реинтеграция на руски и беларуски спортисти въпреки войната, водена от Русия в Украйна".

Международният олимпийски комитет разреши участието на тези спортисти на 8 декември под неутрален флаг.

„Решенията, които бяха взети, аз ги разбирам, уважавам ги и по-скоро ги подкрепям“, заяви трикратният олимпийски шампион по кану, като припомни, че той "няма думата“ за съдбата на тези спортисти.

„Ние като домакини не можем да кажем, приемаме тази страна или не я приемаме. Само международните органи, могат да вземат решение за това“, отбеляза той.

„Санкционирането на спортисти, които не носят отговорност в международни конфликти, го намирам за неуместно. Но намирам за доста добре да се позволи на спортисти, които нямат отношение с тези власти, да могат да участват“, продължи Тони Естанге, припомняйки, че Русия и Беларус няма да могат да присъстват в отборните спортове.

„Във всеки случай това ще са много малки делегации. Говорим за няколко десетки спортисти срещу няколкостотин обикновено. Така че, намирам за добре да се даде възможност на определени спортисти, които по никакъв начин не са отговорни за случващото се, да могат да реализират мечтата си, като участват в игрите", поясни Тони Естанге.

Последната реакция до момента е на руския плувец Климент Колесников. Двойният олимпийски медалист от Токио обяви, че няма да участва на Игрите, заклеймявайки "неприемливите" условия и "дискриминационните" критерии на МОК. Засега около десет руски и беларуски спортисти отговарят на необходимите условия, за да се състезават в Париж.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Две бебета се родиха в Бургас за 2024 година
Две бебета се родиха в Бургас за 2024 година
Агенция "Митници" влезе в "Лукойл Нефтохим Бургас" (СНИМКИ)
Агенция "Митници" влезе в "Лукойл Нефтохим Бургас" (СНИМКИ)