НОВИНИ

Парламентът отстрани Росен Желязков като председател

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
11:19, 25.04.2024 (обновена)
Чете се за: 07:32 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Със 129 гласа "за" и 103 против депутатите гласуваха оставката на председателя на парламента Росен Желязков.

Преди гласуването Желязков благодари и поиска извинение от всеки, когото е засегнал с нещо. В началото на изказването си сподели с депутатите една мисъл: "Понякога трябва да замълчиш,за да бъдеш чут".

Решението за отстраняването на Желязков дойде в предпоследния ден от съществуването на 49-ия парламент.

До отстраняването на Желязков се стигна след внесено искане от ПП-ДБ и БСП. Мотивите за исканата му оставка са цялостното му поведение като ръководител на институцията и за системно неизпълнение на законодателната програма.

Според ПП-ДБ Желязков злоупотребява с власт и правомощия, и работи в интерес на политическия блок ГЕРБ-ДПС.

Вчера оставката на председателя на парламента поискаха и от "Възраждане" с конкретен мотив- не беше допусната точката за вота на недоверие към служебното правителство с аргумент, че не отговаря на Конституцията.

Подробности вижте във включването на Десислава Маркова

Заседанието на парламента тази сутрин започна от втория опит след като първоначално не беше събран кворум. ГЕРБ и ДПС не влязоха в зала при първата регистрация. Отсъстваха и някои депутати от ПП-ДБ и БСП.

При втората регистрация се събра кворум и заседанието започна. От ГЕРБ и ДПС коментираха, че през последните два дни е проличала нова коалиция.

"Първо, искам да поздравя колегите от "Възраждане", колегите от ПП-ДБ и БСП за новата коалиция заедно с ИТН. Те ме улесняват много, че повече няма да има въпроси, нито за ДПС, нито за ПП, нито са сглобки. Аз мисля, че поне 5-6 служебни правителства ще се изредят още, но ще направя нещо, което ще запозная всички евроатлантически партньори днес, за да може да стане ясно защо ползваме България заради тези хора само руски газ, само руски петрол, защо, защо, защо. Честита на новата коалиция", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Днеска имаме коалиция на пудела. Всички пачки купиха всичко днес. Видяхте неограничения кеш на коалиция на пудела, явно е имало голямо разкешване, събраха се, сега могат да отворят на ново каналите, могат да назначат Надан в Хасково, могат върнат шефката на Митниците и могат спокойно да крадат, но са подценили народа. Събраха се едно ясно руско мнозинство, несъбираемото се събра, честито на коалицията на пудела, благодаря ви!", коментира съпредседателят на ДПС Делян Пеевски.

Дебатът в пленарната зала не беше по същество за оставката на Росен Желязков - не се говореше за неговите качества на председател. Вместо това се отправяха политически нападки като се стигна дотам - депутатът от ДПС Йордан Цонев да поиска край на дебата.

"След като искате оставката на председателя на Народното събрание, който е и ваш председател, ние го възприемаме като много ясен политически акт, който ще има последствия. Но ние приемаме това като взривяване на възможността за водене на диалог между ГЕРБ-СДС и Продължаваме промяната в средносрочен и дългосрочен план", заяви Тома Биков - ПГ на ГЕРБ -СДС.

"Никой в тази държава няма абсолютна власт. Някой, ако си е повярвал, че има такава абсолютна власт, е в грешка. И това, което се случва в момента, показва когато не работиш за народа, когато не работиш за реформите, които целият български народ се надява, има последствия и те ще се видят след по-малко от 40 дни", коментира Кирил Петков- съпредседател на ПГ на ПП-ДБ.

"От кого се иска тази оставка, от същите тези лицемерчета, които 9 месеца управляваха заедно с ГЕРБ и ДПС, пиха мазното турско кафе в скута на Пеевски, пълзяха по корем пред кабинета на Бойко Борисов всеки ден... След като не успяхте да се направите на управляващи, сега искате да се направите на опозиция", заяви Станислав Балабанов - ПГ на ИТН.

"Росен Желязков е един от най-достойните председатели на българския парламент в най-новата ни история - ерудиран, изключителен юрист, човек с много широка обща култура", каза схр на Йордан Цонев - зам. председател на ПГ на ДПС.

"Уважаеми дами и господа от ГЕРБ, не въвличайте БСП и не правете опит да въвличате БСП в калните си пехливански борби с ПП-ДБ", заяви Корнелия Нинова - председател на ПГ на "Коалиция за България".

"Когато говорим за системно нарушение, всъщност не трябва да забравяме, че най-голямото нарушение беше извършено вчера и ние затова поискахме оставката на Росен Желязков - защото не беше допуснат вота на недоверие и този вот не беше допуснат без никакво обосноваване", коментира Костадин Костадинов - председател на "Възраждане".

Преди да бъде гласувана оставката му, Росен Желязков отправи емоционално обръщение към народните представители от 49-ия парламент.

"Има една мисъл на един велик афорист, който казва, че понякога трябва да замълчиш, за да бъдеш чут. Всички ние в тази зала сме хора. Но хора, които са пратени от други хора, да работят за хората. Като хора ние имаме нашите слабости, нашите страсти, но ние като народни представители трябва да имаме отговорност, да имаме отчетост и почтеност. И още едно качество, което понякога го губим и това е човещина.

Искам на първо място да ви благодаря. Първо да ви благодаря за доверието, да благодаря и за недоверието. И доверието и недоверието са огледала - едното е малко по-криво, но и двете създават образ и самооценка.

Искам, понеже не мога на всеки поотделно, но на всички вас колективно да се извиня за действия или бездействия, с което съм засегнал някой от вас като хора. Скъпи колеги, за мен беше чест да бъда председателя на 49 НС. Благодаря", заяви Росен Желязков.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров: Спомням си мача с Джокович в Мадрид. Исках да победя, за да спечеля малко пари и да се преместя в друг хотел
Григор Димитров: Спомням си мача с Джокович в Мадрид. Исках да победя, за да спечеля малко пари и да се преместя в друг хотел
88-годишна жена е пострадала при пожар в къща във Велико Търново
88-годишна жена е пострадала при пожар в къща във Велико Търново