НОВИНИ

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за чужденците

промените закона съдебната власт влизат пленарната зала окончателно гласуване
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
20:55, 26.07.2023
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за чужденците в Република България.

Целта на гласуваните поправки е да се създаде необходимата законодателна уредба, осигуряваща прилагането на регламентите на Европейския съюз, свързани с функционирането на Шенгенската информационна система , на Европейската система за информация за пътуванията и разрешаването им (ETIAS) и на Система за влизане/излизане (СВИ).

С приетите изменения службите на дирекция „Миграция“ и компетентните органи за издаване на визи в МВнР ще имат достъп до информационните системи за целите на проверка на условията за пребиваване на гражданите на трети страни на територията на страната и за преценка на обстоятелствата при издаване на визи. Осигурява се също предвидимост и яснота на приложимите процедури по издаване на разрешения за пътуване и тези за контрол върху спазването на разрешения срок за краткосрочно пребиваване на гражданите на трети страни на територията на държавите членки.

Създава се и възможност за ефективен граничен контрол чрез изграждане и използване на функционалностите на националния интерфейс на Система за влизане/излизане . С промените се определя достъпът до системата с цел въвеждане, промяна, заличаване и справка с данни на оправомощени консулски служители в задграничните представителства, компетентни за издаване, анулиране и отмяна на визи, оправомощени служители на Националния визов център към дирекция „Консулски отношения“ на Министерството на външните работи, оправомощени служители на дирекция „Миграция“ и на звената „Миграция“ при областните дирекции на МВР.

С промените се определят и правомощията на националното звено ETIAS в МВР, което в съответствие европейски регламент, е компетентно да издава, отказва да издаде или отнема разрешения за пътуване на граждани на трети страни, които са освободени от изискването за виза. Гражданите на тези държави ще разполагат с ефективно правно средство за защита в случаите на отказ или отнемане на разрешението за пътуване.

Функционалностите на информационната система ETIAS ще бъдат достъпни за справка с данни за нуждите на граничните проверки на външните контролно-пропускателни пунктове, както и за нуждите на дирекция „Миграция“ и звената „Миграция“ при областните дирекции на МВР, за справка и проверка дали условията за влизане и пребиваване на гражданите на трети страни на територията на страната са изпълнени. Ще се повиши капацитетът на правоприлагащите органи за предотвратяване, разкриване и разследване на тежки престъпления чрез осигуряването на достъп до ETIAS.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николай Костов преди мача с Шкупи: Левски идва за победа
Николай Костов преди мача с Шкупи: Левски идва за победа
До месеци пускат на пазара първите защитени марки българско кисело мляко
До месеци пускат на пазара първите защитени марки българско кисело мляко