НОВИНИ

Парламентът реши кой ще замества при едновременно отсъствие на премиера и вицепремиера

Министър-председателят ще може да възлага изпълнението на правомощията си на определен от него министър

едновременно отсъствие премиера вицепремиера министър председателят възлага изпълнението правомощията определен министър реши парламентът
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
16:45, 13.10.2023
Чете се за: 02:20 мин.
Политика
Слушай новината

При едновременно отсъствие на премиера и на вицепремиера, министър-председателят да може да възлага изпълнението на правомощията си на определен от него министър. Това реши парламентът с приемането на второ четене на промените в Закона за администрацията. Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за администрацията бе внесен от председателя на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Текстът беше гласуван със 111 гласа "за", 34 "против" и без "въздържал се".

Със законопроекта се урежда изпълнението на функциите на министър-председателя при негово отсъствие от страната или ползване на законоустановен отпуск, когато правомощията му не могат да бъдат изпълнени от заместник министър-председател поради отсъствие от страната, ползване на законоустановен отпуск или при невъзможност за упълномощаването му.

Павела Митова от "Има такъв народ" направи редакционно предложение: думите "определен от него с писмена заповед министър" да бъдат заменени с "Асен Василев". Митова коментира, че ясно прозира желанието на вносителя да променя законите на страната, водейки се от текущото управление. Ние считаме, че така предложените текстове могат да объркат министър-председателя и той да приложи текстовете с известна доза свобода на тълкуването, добави тя.

Аз разбирам политическата ирония, но все пак, когато говорим за законодателна дейност, трябва да се придържаме към някакви рамки, посочи Никола Минчев от „Продължаваме Промяната - Демократична България“. Той определи предложението на ИТН като недопустимо и заяви, че трябва да се отнасят с уважение към дейността на Народното събрание.

Предложението бе подложено на гласуване, но бе отхвърлено от пленарната зала с 31 гласа „за“, 107 „против“ и един „въздържал се“.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българите, обвинени в шпионаж във Великобритания, се явиха пред съда в Лондон
Българите, обвинени в шпионаж във Великобритания, се явиха пред съда в Лондон
Лицата на руската съпротива, съдбата им в затвори и колонии показва изложба
Лицата на руската съпротива, съдбата им в затвори и колонии показва изложба