НОВИНИ

Партиите определят състава на РИК - има ли сблъсък и напрежение между двете крила на ДПС

президентът насрочи октомври изборите кметове общински съветници
Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ
17:28, 01.09.2024 (обновена)
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

При консултациите на политическите партии за определяне на състава на двете районни избирателни комисии в Пловдив и областта сблъсък между двете крила на Движението за права и свободи не е имало, съобщиха от областната управа, където се проведе срещата.

Присъствал е представител с пълномощно, подписано от Джевдет Чакъров и друг с документ от Делян Пеевски.

Те са били проверени съгласно указанията на ЦИК и са допуснати до заседанието, тъй като докато не се произнесе съдът и двамата са съпредседатели с равни права.

Ръководните места в комисиите все пак ще бъдат определени окончателно с решение на ЦИК, тъй като за постовете е имало няколко предложения и не се е стигнало до консенсус.

На консултациите в Благоевград не се взе решение за състава на районната избирателна комисия.

Първо парламентарно представените партии не се разбраха за секретарското място.

След това от Движението за права и свободи различни представители направиха две различни предложения.

На консултациите представители на ДПС бяха един от лидерите на младежката организация на ДПС в страната и независим народен представител в 50-ото Народно събрание - Ибраим Зайденов. Той обяви, че е легитимният представител на ДПС на консултациите и новият областен председател на партията в Благоевград. Предложи Елеонора Атанасова за секретар на РИК.

Веднага след това обаче другият представител Ведат Хюсеин обяви, че той е легитимният областен председател на ДПС. И предложи друг член за състава, а именно Стефка Станоева за заместник-председател на РИК от ДПС.

Минути по-късно Зайденов смени предложението си и Елеонора Атанасова от секретар беше предложена за заместник-председател на РИК-Благоевград.

По този начин въпреки че ДПС има право на две места в РИК-Благоевград една партия дава две предложения за едно и също място в РИК.

Според областния управител и двамата представители на ДПС, макар и от различните крила на партията, са представили валидни пълномощни. И накрая кой ще бъде член от ДПС в РИК-Благоевград ще решава Централната избирателна комисия.

"От Движението за права и свободи напълно очаквано дойдоха двама представили с абсолютно валидни пълномощни към днешния ден, които направиха съответно предложения за заместник-председатели на РИК, което само по себе си също не може да се подкрепи и така да бъде изпратен протокол за решение към ЦИК, защото няма такъв случай, в който от една и съща партия да бъдат предложени две личности за заместник-председател", заяви Георги Динев, областен управител на Благоевград.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опашки от автомобили на граничните пунктове с Гърция в Югозападна България
Опашки от автомобили на граничните пунктове с Гърция в Югозападна България
Селтик разби Рейнджърс в дербито на Шотландия
Селтик разби Рейнджърс в дербито на Шотландия